Preotul Ioan Ilinca, mărturisitor jertfelnic al iubirii dumnezeiești

Lumânare necrolog

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Ilinca, preot îmbisericit la Parohia Tunari, Protoieria Ilfov Nord, oficiată în biserica Sfinții Martiri Brâncoveni a Parohiei Tunari, duminică, 5 noiembrie 2017:

 Am primit cu întristare vestea trecerii din această viață, în ziua de joi, 2 noiembrie 2017, a Părintelui Ioan Ilinca, preot îmbisericit la Parohia Tunari din Protoieria Ilfov Nord.

Părintele Ioan Ilinca s-a născut la 10 noiembrie 1927 în București. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul, în anul 1947, şi cursurile Facultății de Teologie din București, în anul 1951.

În anul 1949 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Valea Urloi, Protoieria Urlați, unde a slujit până în anul 1963, urmând calea jertfelnică și mărturisitoare a credinței creștine ortodoxe. În timpul slujirii sale la această parohie, a trecut printr-o încercare foarte grea în momentul în care biserica parohiei a fost mistuită de un incendiu necruțător. Fără a-și pierde curajul și tăria sufletească, Părintele Ioan Ilinca a refăcut biserica, pictura acesteia și a înzestrat-o cu toate cele necesare. Pentru strădania depusă a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

În anul 1963, a fost numit preot paroh la Parohia „Sfântul Ilie” Tunari, unde s-a ocupat, între anii 1992 și 1995, de construirea actualei biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost târnosită în data de 25 martie 1996 de către Preasfințitul Părinte Teodosie Snagoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, între anii 2007-2009 a restaurat biserica-monument istoric din cimitir cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Lucrările au constat în reparația capitală a zidăriei și restaurarea picturii murale. Sfințirea bisericii s-a făcut în anul 2009 de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Ioan Ilinca a avut o frumoasă viaţă de familie alături de soția sa, Steliana, și de cele două fiice: Narcisa și Simona. Din nefericire, întreaga familie a trecut printr-o foarte grea încercare în anul 1978, la decesul uneia dintre fiice – Simona, trecută la cele veșnice în urma unei boli incurabile la vârsta de 22 de ani.

Părintele Ioan Ilinca a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut un părinte înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat de păstoriții săi. El a reprezentat chipul preotului vrednic care poate inspira pe orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de Dumnezeu și în lucrarea faptelor bune.

Mărturisitor jertfelnic al iubirii dumnezeiești, Părintele Ioan Ilinca și-a închinat întreaga viaţă Preasfintei Treimi, slujind cu credință, întărind sufletește pe dreptmăritorii creștini pe care i-a păstorit și pentru care se va ruga în continuare în Împărăția lui Dumnezeu.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul slujitorului Său Preotul Ioan împreună cu drepţii în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Comentarii Facebook


Știri recente