Misiunea pe care clericii români o desfăşoară în diaspora este plină de provocări, însă roadele sunt pe măsură.
Despre acest subiect a vorbit pentru Agenţia de ştiri Basilica părintele Gabriel Pop de la parohia românească din Zeebruges.
El a evidenţiat că viaţa într-o societate secularizată are şi anumite beneficii, însă preotul are o responsabilitate enormă.
„Este mai degrabă paradoxal, dar viața într-o societate secularizată care scoate în evidență inutilitatea căsătoriei, a genului, a ierarhiei, a regulilor așa cum erau ele percepute în lumea conservatoare, ne face să prevedem unele efecte catastrofale asupra conștiinței copiilor noștri”.
Părintele Gabriel slujeşte în diaspora din anul 2014, când a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zeebruges din Belgia.
El afirmă că românii din afara graniţelor ţării, cu precădere tinerii, „sunt dornici să facă parte dintr-o comunitate vie, care îi acceptă și le pune în valoare competențele sau îi ajută să și le descopere”.
Părintele Gabriel a spus că a descoperit în rândul românilor aflaţi departe de casă „un fenomen de renaștere duhovnicească”.
„În toate întrevederile mele cu tinerii, am simțit din partea lor interesul de a contribui într-un anumit fel la viața Bisericii, de a-și apropia credința, de a nu îngropa talanţii, ci de a se dezvoltă într-o direcție pozitivă”, a spus parohul din Zeebruges.
Un alt aspect evidenţiat de clericul născut în Maramureş face referire la solidaritatea de care tinerii dau dovadă în activităţile din comunitate.
„Ei ocupă diferite roluri: cântăreți la strană, ajutoare în altar, profesori la activitățile catehetice pentru copii, chiar organizatori de evenimente, ghizi turistici și gazde pentru românii care ne vizitează cu ocazia unor evenimente. Se oferă cu toții voluntari în ceea ce este nevoie și astfel funcționăm că o echipa”.
Părintele Gabriel Pop a vorbit despre atracţia pe care cei din diaspora o simt faţă de Biserică şi ce îi oferă Biserica omului dezrădăcinat de locurile natale.
„Îi oferă o oglindă. Adică atunci când vine la Biserica pentru a-și caută reperele pierdute, tânărul primește această oglindă ca să se vadă pe sine. Deci, nu primește o etichetă care să îi spune cum este, ci mai degrabă un instrument care să îl ajute să se găseasă și să se întrebe încotro se îndreaptă”.
Un rol extraordinar în comunităţile din diaspora îl au preotesele. Ele sunt cele care duc greul căsniciei cu un preot care, de cele mai multe ori, în timpul săptămânii lucrează în mediul privat, iar sâmbăta şi duminica slujeşte în Biserică.
„Provocarea constă în munca asiduă și în suportul psihologic pe care preotesele sunt chemate să îl dea părinților. Bineînțeles că toată dăruirea este apreciată de Biserică și comunitate”, spune părintele Gabriel.
Biserica din Zeebruges a fost construită între anii 1952-1955 şi poartă numele Maica Domnului Steaua Mării. Edificiul este construit în stil romanic şi renascentist cu integrare a elementelor din stilul flamand, iar prin planificarea spațială se aseamănă construcțiilor bizantine.
Comunitatea românească şi-a sărbătorit hramul de Soborul celor 12 Apostoli.
Foto credit: Facebook/Dan Pascariu