Preoţii din Protoieria Vălenii de Munte s-au întrunit în conferinţă. A fost evidenţiată lupta poporului român pentru înfăptuirea Marii Uniri 

Clericii din parohiile ce aparţin Protoieriei Vălenii de Munte s-au întrunit marţi la biserica Parohiei Mânăstirea din Vălenii de Munte, în conferință administrativă lunară de lucru. În timpul întâlnirii au fost evidenţiate eforturile depuse de poporul român pentru realizarea unui deziderat istoric: Marea Unire din 1918.

Alături de clerici au fost prezenti Părintele Dumitru Ştefănescu, Consilier administrativ-bisericesc şi Părintele George Lepădatu, Consilier la Sectorul economic-financiar al Arhiepiscopie Bucureștilor, ca delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Prima parte a evenimentului a fost dedicată Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Părintele dr. Constantin Preda de la Parohia Pământeni I, din comuna Măneciu, a susținut referatul intitulat Lupta poporului român pentru înfăptuirea Marii Uniri.

După susţinerea prelegerii, au luat cuvântul preoți care au argumentat, lingvistic și istoric, ideea unității de neam și de credință.

Părintele protoiereu Mihail Peneș a subliniat contribuţia Bisericii la Marea Unire: „întreaga conștiință a unității de neam a fost întărită mai ales prin traducerea şi tipărirea cărţilor bisericeşti în limba română pentru «întreaga seminție românească», punându-se astfel bazele limbii române literare, care a consolidat şi mai mult conștiința unității de neam a tuturor românilor”.

În a doua parte, s-a trecut la prezentarea unor aspecte de ordin administrativ. Astfel, Părintele consilier Dumitru Ştefănescu a rugat pe fiecare preot să prezinte proiectele pentru anul 2018 ale fiecărei parohii și problemele administrative, pastoral – misionare întâmpinate în activitatea pastoral misionară.

Consilierul de la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oferit răspunsuri la întrebările adresate și soluții cu privire la exigentele misiunii pastorale în contextul societății contemporane. 

„Întâlnirile în cadrul conferințelor sunt foarte importante pentru dinamizarea activităţii pastoral-misionare din cadrul acestei protoierii, mai ales că în cadrul acestor conferinţe, dincolo de o temă aleasă şi pregătită de unul dintre preoţii slujitori din cuprinsul protoieriei, sunt analizate şi discutate toate mijloacele şi căile prin care poate fi dinamizată activitatea preotului”, a spus Părintele Dumitru Ştefănescu.

Foto Credit: Protoieria Vălenii de Munte

Comentarii Facebook


Știri recente