„Eu consider că Mântuitorul Iisus Hristos a fost cel mai mare dăruitor de sânge,”, a spus Părintele Simion Goga, protoiereul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, motivând acțiunea de donare de sânge inițiată marți la Oradea.
În cadrul proiectului național „Întinde o mână şi dă o şansă vieţii”, clericii din Protopopiat au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Oradea considerând că actul este dovada iubirii faţă de cei aflați în suferinţă, dar și o urmare a Jerfei lui Hristos de pe Cruce.
„N-am putea să ne mântuim numai prin osteneala noastră dacă nu ar fi Jertfa lui Hristos de pe Cruce, acele picături de sânge care s-au scurs pentru noi. Când dăm şi noi câteva grame de sânge întoarcem Mântuitorului acel sânge pe care l-a vărsat pentru noi, deoarece îl dăruim unui om bolnav cu care El Se identifică”, a declarat Pr. Simion Goga.
Preoţii au dorit de asemenea, prin intermediul acestei acțiuni să promoveze spiritul civic al comunităţii.
„Nu poate fi un mod mai frumos de a-I urma lui Hristos decât de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem”, a adăugat Protopopul Oradiei.
Mai multe detalii despre acțiunea de marți, 19 iunie 2018, puteți afla consultând site-ul oficial al Eparhiei.
Este nevoie de sânge. Doar 2% dintre români donează
Peste 15.000 litri de sânge au fost recoltați prin mobilizarea a 20.000 donatori în ultimii șase ani de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Cu toate acestea, numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută.
Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.
Îndemn stăruitor la donare de sânge
În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.
În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti.
Cei care donează, pe lângă faptul că oferă o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.
Foto credit: Episcopia Oradiei