Preoții din Arhiepiscopia Bucureștilor, în formare pentru eficientizarea activităților de tineret

Preoții sau coordonatorii departamentelor parohiale de tineret din Arhiepiscopia Bucureștilor participă în perioada septembrie-octombrie 2021 la o serie de sesiuni de formare cu tema „Planificare strategică, redactare și management de proiect în activitățile de tineret”.

Sesiunile gratuite au peste 100 de beneficiari. Sunt organizate de Arhiepiscopie, prin Sectorul Învățământ și activități cu tineretul și în colaborare cu Sectorul Teologic-educațional al Administrației Patriarhale.

Ce învață preoții la aceste sesiuni

Structura sesiunilor de formare cuprinde trei direcții principale:

1. Planificare strategică, secțiune susținută de Pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului Teologic-educațional.

Are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a participanților că activitățile de tineret trebuie să producă un impact real în comunitatea din care ei provin. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla este necesară formarea clerului în ariile planificării strategice, designului şi managementului de proiect, dar şi de identificare şi oferire a unor soluţii ca orice tip de activitate să răspundă unor nevoi reale.

2. Redactare și management de proiect, secțiune susținută de coordonatorul de proiect, Marius-Ștefan Ciulu, inspector eparhial responsabil cu activitățile de tineret în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Scopul principal este transmiterea modalităților prin care, la nivel local, pot fi identificate nevoile comunității, apoi transpunerea lor în obiective – generale, operaționale și specifice – și corelarea acestora cu activitățile ce vor fi proiectate. Plecând de la acest aspect, sunt prezentate etapele și criteriile generale pe baza cărora se poate redacta și coordona un proiect.

3. Coordonarea unui proiect – provocări, împliniri și perspective, secțiune susținută de Pr. Florin Marica, director – coordonatorul proiectelor „Alege Școala!” din partea Patriarhiei Române.

Această secțiune urmărește recapitularea informațiilor acumulate până la acest moment, dar și prezentarea, pe baza experienței Pr. Florin Marica, a provocărilor și perspectivilor pe care dezvoltarea și implementarea unui proiect le aduce, precum și detalierea unor aspecte esențiale ce țin de mecanismele de obținere a fondurilor pentru diferite tipuri de proiecte.

Scopul

Prin modul în care sunt concepute, aceste sesiuni de formare au un dublu scop, precizează organizatorii.

Pe de o parte, se dorește ridicarea gradului de eficiență în implementarea proiectelor de tineret la nivel parohial și în vederea valorificării experienței pastorale a preoților. Pe de altă parte, prin intermediul acestor sesiuni de formare se creează un cadru de dialog în care pot fi identificate cu ușurință nevoile reale ale tinerei generații.

Aspectul din urmă este esenţial şi se înscrie în strategia de lucru a Patriarhiei Române pentru lucrul cu tinerii şi direcţia dezvoltării de iniţiative şi programe catehetice cu impact pe termen lung desfăşurate la nivel eparhial şi în Patriarhia Română.

Sursă foto: Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…