Preoții din Arhiepiscopia Aradului se alătură medicilor pentru ajutorarea semenilor

Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Aradului a redeschis oficial, luni, 9 septembrie 2013, cabinetul medical „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Arad. Evenimentul a avut loc la inițiativa Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a avut loc în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți, slujba de resfințire a cabinetului medical.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a spus: „Este un prilej deosebit de afirmare a lucrării samaritene a Bisericii pentru cei care sunt mai lipsiți și care sunt prea încercați cu boala. Lucrarea aceasta este una de parteneriat cu medicina. Aici oamenii vin ca la biserică, iar medicii se vor pune la dispoziția lor, asemenea preoților. Un cabinet poate nivela niște situații pe care societatea încă nu le poate stăpâni. Noi vrem să venim în ajutorul societății, nu să facem concurență unii cu alții. Este un sprijin reciproc: așa cum Biserica este subvenționată de Stat, și Biserica încearcă să ajute Statul acolo unde Statul nu poate pătrunde. Grija pentru semeni trebuie să fie la înălțime în sensul acesta. Aradul a avut această conștiință totdeauna. Este un document pe care îl prezentăm în societate: ce putem face pentru om astăzi, pentru o Europă unită și o lume doritoare de pace, de liniște, de sănătate, de propășire, de fericire”.

Au urmat discursuri din partea președintelui Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cunoscut promotor și susținător al valorilor creștin-ortodoxe, a prof. dr. Coralia Cotoraci, rectorul aceleiași universități și membru fondator și inițiator al Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Arad, și a dr. Simona Dumitra – președinta asociației.

„Începând cu data de 1 octombrie a.c., asociația va efectua consultații gratuite pentru pacienții defavorizați social, copiii din familii cu venit mic, familii dezorganizate, familii cu mulți copii, monoparentale, șomeri, pensionari, persoane neasigurate, persoane cu dizabilități, indiferent de credința religioasă. Beneficiarii sunt toți acei frați prea mici ai Mântuitorului, bolnavi și necăjiți pe care dorim să-i cercetăm după cuvântul Mântuitorului. Nădăjduim ca, în viitor, pacienții să beneficieze pe lângă consultațiile gratuite și de medicamente obținute prin donații”, a precizat dr. Simona Dumitra, președinta asociației.

Specialitățile care sunt aprobate pentru a face consultații sunt: hematologie – prof. dr. Coralia Cotoraci, pediatrie – dr. Simona Dumitra, psihiatrie – dr. Ligia Piroș și dr. Mariana Mariș, medicină internă – prof. dr. Liana Moș, medicină de familie – dr. Cirin Horea, dr. Călin Popa, dr. Mircea Onel și dermatovenerologie – dr. Victor Neamțiu.

Asociația Medicilor și Farmaciștilor Creștin-Ortodocși „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Arad este o asociație filantropică medicală creștin-ortodoxă care a luat ființă anul trecut și al cărei obiectiv principal este cel de a asigura asistență medicală de calitate populației paupere.

Activitatea desfășurată aici este o activitate de voluntariat și de dăruire asemenea celei a Sfinților Doctori Cosma și Damian, care purtau de grijă de bolnavi fără a percepe nimic în schimb, doar credința și mărturisirea lui Hristos.

Cabinetul medical „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” a fost înființat în anul 2003 pentru a asigura consultații, tratament și medicamente gratuite. Sfințirea cabinetului a fost făcută pe 19 martie 2003 de către Înaltpreasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, și Înaltpreasfințitul Ciprian, în prezent Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, la vremea aceea Episcop-vicar patriarhal. Activitatea acestui cabinet medical s-a bucurat până în 2007 de susținerea medicilor și asistentelor de la Școala Postliceală Christiana din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente