Preoții băcăuani întruniţi în Sinaxă. 100 preoţi au participat la lucrările prezidate de ierarhul lor

Preoţii din Bacău s-au întrunit în sinaxă joia aceasta la Biserica Pogorârea Duhului Sfânt-Șerbănești din municipiu. Lucrările au fost prezidate în 16 februarie 2017 de IPS Ioachim. La eveniment au participat peste o sută preoţi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. În timpul slujbei, ierarhul a hirotonit preot pe tânărul teolog Andrei Iscu pe seama Parohiei Cetățuia din Protopopiatul Moinești.

De asemenea, cu ocazia împlinii a 194 ani de la naştere marele ierarh cărturar Melchisedec Ștefănescu, împreună cu membrii familiei sale adormiți întru Domnul, a fost pomenit.

La momentul împărtăşirii, Corala protoieriei și corala Liceului Teologic Episcop Melchisedec din Roman au interpretat la strană diferite cântări religioase.

Părintele Arhiepiscop a rostit, la final, un cuvânt în care le-a vorbit preoţilor despre importanța întâlnirii în comuniune liturgică.

În Sfânta Liturghie ne întâlnim toți cu sfinții plăcuți Lui Dumnezeu care sunt în ceruri. Prin comuniunea pe care noi o păstrăm, comunicăm în Duhul Sfânt și constituim comunitatea, această unire fiind în iubirea Lui Hristos. Astăzi am fost chemați din nou să rămânem întru iubirea Lui. A rămâne în iubirea Lui Dumnezeu înseamnă a împlini porunca pe care El  a încredințat-o prin testament apostolilor și anume, de a se iubi unul pe celălalt așa cum El, Dumnezeiescul Învățător i-a iubit, a spus IPS Ioachim.

Pentru activitatea pastoral-misionară deosebită desfășurată în parohiile încredințate, un preot a fost hirotesit în treapta de iconom stavrofor, trei preoți au primit gradul de iconom și șaisprezece au primit gradul onorific de sachelar.

Totodată, la recomandarea părintelui protopop, preoții pensionari au primit din partea ierarhului diplome de excelență și câte o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva.

La finalul Sinaxei, în semn de recunoștință, preoții prin Protopopiatul Bacău au oferit ierarhului o icoană cu Mântuitorul Hristos.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Melchisedec a Protopopiatului Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente