Preoții, alături de ostașii români în Afganistan

În Piața Victoriei din Timișoara s-a desfășurat joi, 22 august 2013, ceremonialul de reîntoarcere a militarilor Batalionului 2 Manevră „Scorpionii Galbeni” din Afganistan. Aceștia au fost detașați timp de aproape jumătate de an în provincia Zabul din Afganistan, pentru menținerea climatului de securitate în zona de conflict, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României, urmat de salutul ministrului apărării, Mircea Dușa. În continuare a avut loc ceremonialul religios, oficiat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană, alături de preoții militari Mihai Mitrea și Radu Bogdan. Cei peste 500 de militari bănățeni care au avut misiunea de menținere a păcii în provincia Zabul au fost însoțiți în această perioadă de părintele Mihai Mitrea, preotul militar al batalionului. Acesta a vorbit despre greutățile și încercările din astfel de misiuni și care doar cu ajutorul lui Dumnezeu pot fi depășite: „În urmă cu șase luni plecam de aici din Timișoara încrezători, cu gândul de a sprijini sufletește și duhovnicește pe militarii noștri pentru a ne întoarce acasă cu toții din această misiune care a fost grea. Am avut sprijinul comandanților noștri, al militarilor noștri în ceea ce privește desfășurarea activităților religioase pe timpul misiunii. Am avut în vedere și ridicarea de troițe pentru pomenirea ostașilor români căzuți în Afganistan și în Irak. De asemenea, Dumnezeu ne-a ajutat și ne-a binecuvântat să avem parte de liniște sufletească, asta și datorită faptului că pe timpul misiunii am fost departe de casă, de cei dragi, și a fost nevoie de mult echilibru, de multă înțelepciune și multă răbdare. Consider că locul preotului militar este între ostași, așa cum Dumnezeu este primit și este prezent în viața militarilor și acolo, cu atât mai mult în Afganistan s-au văzut și se văd în continuare rolul și importanța rugăciunii, a liniștii sufletești și a întăririi în credință. Am constatat că atunci când militarul îndeplinește cu jertfă o misiune, privește cu un ochi la armă și cu celălalt spre Dumnezeu. De aceea, biserica, rugăciunea și rolul preotului sunt hotărâtoare de multe ori. La orice plecare în misiune, fie că era de noapte sau zi, eram în mijlocul lor, îi binecuvântam și ne rugam cu toții pentru sănătatea noastră și îndeplinirea misiunii”.

La ceremonial, alături de Mircea Dușa, ministrul apărării, au luat parte autorități locale și județene, cadre militare, rude ale militarilor, dar și numeroși timișoreni care au venit să asiste la ceremonialul militar și religios.

„Le mulțumesc militarilor, ei mi-au ascultat ordinul de a se întoarce cu bine acasă cu efectivul complet. Conducerea Armatei, România, apreciază ceea ce fac militarii români plecați în teatrele de operațiuni, eforturile pe care Armata Română le face împreună cu țările NATO pentru a asigura securitatea mondială”, a declarat, la rândul său, Mircea Dușa, ministrul apărării.

La final, militarii au defilat pe muzica fanfarei militare și au primit aplauzele și respectul celor prezenți. Militarii au participat la misiuni umanitare și au asigurat paza pe principala cale de comunicație a Afganistanului, autostrada A1. La revenirea în țară, militarii Batalionului 2 Manevră „Scorpionii Galbeni”, conduși de locotenent-colonel Cristian Dan, au raportat misiune îndeplinită.

Comentarii Facebook


Știri recente