Preoți din două protopopiate înfrățite s-au întâlnit la o conferință în Republica Moldova

Protopopiatul Călărași al Arhiepiscopiei Chișinăului a organizat în zilele de 29-30 octombrie Conferința „Biserica Ortodoxă – factor de unitate al poporului român de pe ambele maluri ale Prutului” la care au participat preoți atât din Republica Moldova cât și din România.

Din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a participat o delegaţie de preoţi din cadrul protopopiatului Iaşi I, care este înfrățit cu protopopiatul Călărași, informează Mitropolia Basarabiei.

În prima zi participanții au fost primiți de Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, care le-a spus că:

„Biserica are menirea să ne unească. Evanghelia, care este lumină, nu poate să separe un neam. Separarea, dezbinarea, este mesajul celor care nu au înţeles Evanghelia”.

„Ne dorim ca această colaborare, între preoţi, să contribuie la consolidarea conștiinței naționale și la prosperarea poporului român de pe cele două maluri ale Prutului” a menționat președintele raionului Călărași.

Preoţii celor două protopopiate au mers ulterior la Cimitirul de onoare al ostașilor români din Călăraşi, unde au oficiat un parastas pentru eroii care au căzut în lupte pentru dezrobirea Basarabiei de sub jugul regimului sovietic.

Conferința propriu zisă s-a desfășurat în incinta bisericii „Sfânta Treime”. În cadrul acesteia, au participat cu lucrări:

  • Părintele protoiereu Valeriu Enachii – „Situația Bisericii din Basarabia la început de secol XX”;
  • Mihai Erezanu – „Ion Inculeț promotorul Marii Uniri 1918”;
  • Părintele Arhimandrit Nicodim Petre – „Regele Ferdinand și Regina Maria părinții României Mari”;
  • Părintele prof. Cristian Barnea – „Mitropolitul Pimen Georgescu părinte duhovnicesc al Basarabiei”;
  • Părintele Dumitru Rusu – „Episcopul Dionisie Erhan, noul Sfânt al Basarabiei”;
  • Părintele Andrei Cojocaru – „Personalitatea Preotului Alexandru Baltagă”.

Cea de a doua zi a întâlnirii a început cu Sfânta Liturghie, oficiată la biserica „Sfânta Treime”.

În aceiaşi zi, părinții au avut o întâlnire, la sediul Mitropoliei, cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Înaltpreasfinţia Sa a încurajat procesul de înfrăţire între parohii, menţionând „că vizitele între parohiile înfrăţite să aibă loc mai des, deoarece prezența fraților preoți români dincoace de Prut este o misiune importantă în comuniunea euharistică dintre frați”.

Evenimentul se înscrie în evenimentele dedicate Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…