Preot pentru credincioșii ortodocși români din Manzanares, Spania

Episcopia Spaniei și Portugaliei are, începând cu data de 25 ianuarie 2012, un nou preot în persoana părintelui Gheorghe Cristian Cucul, care își începe slujirea Altarului în Manzanares, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es. La Paraclisul Episcopal Nașterea Domnului Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, a hirotonit pe părintele diacon Gheorghe Cristian Cucul, întru preot pe seama nou-înființatei Parohii Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul din Manzanares, Spania.

Au fost două zile de sărbătoare pentru Parohia Manzanares, ai cărei credincioși și-au manifestat dorința de a avea o parohie a lor încă în urmă cu trei ani, de atunci insistând pe lângă Preasfințitul Părinte Timotei în vederea aducerii aici a unui păstor, dar și pentru familia noului hirotonit, care s-a îmbogățit cu încă un slujitor al Sfântului Altar. Tatăl părintelui este preot în Parohia Zorile din Episcopia Caransebeșului, părintele Gheorghe Cucul, iar fratele său geamăn, preotul Daniel Cucul, slujește de anul trecut în Parohia „Sfântul Prooroc Daniel” Villarobledo, Spania. Împreună au făcut parte ieri și astăzi din soborul slujitor în frunte cu Preasfințitul Timotei, alături de ieromonahul Porfirie de la Paraclisul Episcopal și de diaconul Claudiu Nicoară.

Este o familie binecuvântată de Dumnezeu, așa cum spunea Părintele Episcop Timotei în cuvintele adresate la finalul Sfintei Liturghii și a rânduielii hirotonirii întru preot: „Părintele Gheorghe provine dintr-o familie binecuvântată de Dumnezeu. Prin rugăciunea tatălui lor, care este preot, și a doamnei preotese, toți copiii pe care îi au sunt în slujba Bisericii. Deci se vede rodul acestei rugăciuni acum, când și-au dăruit fiii Bisericii. Este o mare jertfă și o mare binecuvântare, pentru că din această jertfă se vede iubirea pentru cele sfinte, dar se vede și iubirea pe care o are Dumnezeu față de oameni”.

Conștient de responsabilitatea asumată, însoțit de tatăl și de fratele său, părintele Gheorghe Cristian Cucul a fost îndrumat astăzi de noul său părinte duhovnicesc, Preasfințitul Timotei: „Preotul este o unealtă a lui Dumnezeu prin care Dumnezeu lucrează și vrea să îi mântuiască pe cei din lume. Preotul trebuie să se jertfească pentru păstoriții săi, toată viața lui să facă acest lucru. Părinte Gheorghe, nu mai ai doar o familie, ci de acum înainte, pe lângă familia restrânsă, mai ai o familie: Biserica. Și prin tot ceea ce faci nu trebuie să neglijezi nici familia mică, Biserica Mică, dar nici Biserica cea Mare a lui Hristos. Pentru că, așa cum ai auzit în momentul în care ai primit Trupul Mântuitorului, este un Odor pe care trebuie să Îl păstrezi până la a doua venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când are să-l ceară de la tine și ai să dai seama de cum ți-ai păstorit credincioșii, de cum te-ai dus în căutarea oii celei pierdute, mai ales aici în Occident, unde foarte puțini credincioși sunt în staul, credincioșii sunt împrăștiați… Și trebuie hrăniți cu toții!”

La ceremonia de hirotonire au participat și câțiva credincioși din localitatea Manzanares, pentru a fi alături de păstorul lor de la începutul drumului. Ierarhul i-a sfătuit pe aceștia să lucreze alături de preotul lor pentru o misiune rodnică, spre mântuirea lor și a celorlalți, și ei urmând a fi întrebați la judecată de păstorul lor: „Dumnezeu vă va judeca împreună, cum ați lucrat împreună, de aceea aveți mare responsabilitate, atât preotul cât și credincioșii. Fiți apostoli! Nu este doar datoria părintelui de a-i căuta pe cei pierduți, ci este și datoria credincioșilor care sunt deja în Biserică! Aceasta înseamnă a-ți da viața pentru aproapele tău și poate nu există jertfă mai mare!”.

Comentarii Facebook


Știri recente