Premiul I pentru pelicula Bătrâneasca, realizată de seminariști ieșeni

Filmul documentar „Bătrâneasca”, un proiect realizat de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, la inițiativa și sub îndrumarea prof. de limba și literatura română Carmen Dura, a obținut premiul I la Concursul național „Literatura română în dimensiune virtuală” – 2014. Filmul prezintă contribuția a doi cercetători, pr. prof. Florin Bucescu și prof. Viorel Bârleanu, la descoperirea stilului muzical arhaic din zona Rădăuților, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Mai multe detalii despre filmul câștigător ne-a oferit prof. de limba și literatura română Carmen Dura, inițiatoarea proiectului: „Echipa filmului documentar „Bătrâneasca” a fost formată din elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași. George-Mihai Pintilie din clasa a XI-a A a realizat interviul cu cei doi folcloriști care au descoperit un stil muzical arhaic din zona Rădăuților, pr. conf. dr. Florin Bucescu și prof. Viorel Bârleanu. Elevul Alexandru Spiridon, din clasa a X-a B, a făcut filmările, iar elevul Constantin Stiharu, din clasa a XI-a A, a realizat documentarul. Elevii au fost sprijiniți în demersul lor și de către prof. de informatică Andreea Dimitriu. „Bătrâneasca” a obținut premiul I la Concursul național „Literatura română în dimensiune virtuală”, secțiunea Pecețile tradiției, concurs organizat de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Filmul îmbină noțiuni literare, de prozodie, specifice poeziei populare, cu informații muzicale, cu episoade comice, dar și tragice, pe care le-au avut pe teren cei doi folcloriști, cu fragmente muzicale extrase din monografia „Stilul muzical arhaic din ținutul Rădăuților”, apărută în 2013, sub îndrumarea celor doi etnomuzicologi”.

„Profesorii Florin Bucescu și Viorel Bârleanu din Iași, dornici să contribuie la cunoașterea artei muzicale populare, au întreprins – pe cont propriu și cu mijloace proprii – numeroase cercetări folclorice în diferite zone ale Moldovei. În cercetările lor, profesorii F. Bucescu și V. Bârleanu au fost izbiți de frecvența mare ș…ț a unei melodii de doină din zona Rădăuților”, a adăugat și prof. dr. Gheorghe Ciobanu.

Din filmul documentar „Bătrâneasca” reiese că cercetările celor doi profesori au condus la: descoperirea unui tip de doină specific Bucovinei, necunoscut până la ei sau considerat ca dispărut de mult timp; descoperirea existenței unui stil unitar de doină foarte vechi, născut probabil înaintea definitivării etnogenezei poporului român (pentru o asemenea vechime, pledează asemănările cu unele tipuri de doină care circulă în Gorj și în Maramureș); demonstrarea, ca urmare a păstrării unui tip de doină atât de vechi, a însăși vechimii populației românești din zona Rădăuților.

Filmul seminariștilor ieșeni, ce durează 60 de minute, poate fi vizionat pe site-ul instituției, http://www.seminariasi.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente