Premii pentru câştigătorii celor două concursuri naţionale

Câştigătorii celor două concursuri naţionale organizate de Patriarhia Română, „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ şi „Icoana ortodoxă – lumina credinţei“, au fost premiaţi ieri, 21 mai, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Festivitatea de premiere a avut loc în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.

Cei 29 de copii câştigători ai Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ au sosit în Bucureşti din fiecare colţ al ţării, încă din ajunul hramului, 20 mai. După ce au vizitat Catedra-la Patriarhală, au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române. În cuvântul de bun venit, Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a transmis binecuvântarea şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru succesul miniproiectelor social-filantropice cu care participanţii şi-au reprezentat eparhiile la nivel naţional şi i-a îndemnat să se implice în continuare în lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe.

Felicitări au fost adresate şi de către pr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care a apreciat efortul depus de către elevii participanţi şi de către preotul sau profesorul de religie îndrumător pentru realizarea fiecărui miniproiect social-filantropic. Pr. Constantin Naclad a explicat rolul pe care acest concurs de miniproiecte cu caracter social-filantropic îl are pentru misiunea Bisericii.

„Acest concurs naţional contribuie substanţial la ceea ce noi dorim să facem prin programul catehetic naţional «Hristos împărtăşit copiilor», şi anume a-i învăţa pe copii, cu ajutorul sau pe temeiul cuvântului lui Dumnezeu, ce înseamnă misiunea şi cum să-şi asume misiunea de creştin de când sunt foarte mici până când cresc şi vor deveni ei înşişi creştini de nădejde ai Bisericii. Am socotit că este potrivit ca să facem din nou un concurs asemănător cu cel de acum doi ani, prin care copiii învăţau iubirea lui Hristos, dar să fie orientat spre partea duhovnicească. În general, acest concurs a fost îndreptat tot spre cei aflaţi în nevoi şi, în felul acesta, împlinim o parte foarte importantă a misiunii Bisericii privind lucrarea cu copiii“, a mai precizat pr. Constantin Naclad. În continuare, cei prezenţi au vizionat reportajul realizat de TRINITAS TV despre miniproiectele cu caracter social-filantropic desemnate a reprezenta la nivel naţional fiecare eparhie a ţării.

Festivitatea de premiere a celor 29 de câştigători ai Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ şi a celor 7 câştigători ai Concursului naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei“ – ediţia a IV-a a avut loc în ziua hramului istoric al Catedralei Patriarhale, la Altarul de vară al acestui locaş. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, i-a prezentat pe câştigătorii concursului de miniproiecte misionar-filantropice, iar Nicolae Catrina, consilier patriarhal la Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, i-a prezentat pe câştigătorii concursului naţional de icoane. Fiecare câştigător a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte o diplomă şi un dar, iar iconarii în frescă şi mozaic au primit şi premii în bani. La final, câştigătorii au fost felicitaţi de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Felicităm pe cei care au organizat aceste concursuri, pe cei care au participat la ele şi pe cei care au fost premiaţi. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurie, ani mulţi şi binecuvântaţi şi să continue înmulţirea talanţilor, cultivarea talentului, pentru că prin muncă multă se evidenţiază talentul. Suntem bucuroşi că în poporul român această artă a pictării icoanelor se continuă cu efervescenţă mare şi că foarte mulţi copii au participat la Concursul naţional «Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu». Acest concurs a an-trenat o mulţime de copii şi tineri pentru a învăţa că Evanghelia nu e numai cuvânt frumos, ci şi faptă bună de ajutorare a semenilor“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cele două concursuri naţionale au fost organizate de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional şi Sectorul cultură şi patrimoniu religios, iar premiile au fost oferite de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România.

Articol publicat în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente