Premierea câştigătorilor Concursului interjudeţean „Avram Iancu – Crăișorul munților”

La sărbătoarea Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, în orașul Beiuș din judeţul Bihor s-a desfășurat concursul interjudețean Avram Iancu – Crăișorul munților, organizat de Asociația Avram Iancu Beiuș în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Bihor și primăria municipiului.

Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu – Oradea a fost reprezentat la concurs de elevii clasei a X-a: Antoniu Alb, Ionel Roșu și Mirel Fanya, îndrumați de profesor Florin-Alin Oros.

De la orele dimineții, zeci de tineri îmbrăcați în straie populare au înconjurat statuia lui Avram Iancu din Parcul Central al orașului. Concursul a debutat cu o serie de cuvântări rostite de domnul Viorel Ianc, președinte al Asociației Avram Iancu Beiuș, Gabriel Popa – viceprimar, precum și de Elisaveta Roșu, inspector școlar şi președintele de onoare al juriului. După o paradă în jurul parcului și depunerea de coroane de flori și jerbe la statuia marelui moț, toți participanții s-au îndreptat spre sala festivă a Colegiului Național „Samuil Vulcan”.

Prima probă a concursului a fost cea teoretică şi a constat în rezolvarea unui set de 10 cerințe formulate pe baza bibliografiei oferite din timp de organizatorii concursului. A doua probă, pentru clasele de gimnaziu, a constat în răspunderea la un set de întrebări pe baza vizionării unui fragment din filmul artistic Munții în flăcări (1980). De asemenea, elevii de liceu s-au confruntat cu o probă practică de rezolvare a unor cerințe bazate pe două texte istorice legate de viața Crăișorului munților, precum și de contextul istoric, politic și social în care acesta a trăit.

În cadrul festivităţii de premiere a elevilor din clasele de liceu, echipajul de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” – Beiușa a obținut premiul al III-lea, echipajul de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Oradea a obţinut premiul al II-lea, iar elevii de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Oradea au fost declaraţi câștigătorii concursului.

Toți premianții concursului vor beneficia de participarea la expediția numită Pe urmele lui Avram Iancu, organizată de Asociația Avram Iancu din Beiuș, care are ca scop deplasarea tinerilor cu un autocar pe plaiurile natale ale Crăișorului munților, dar și în locurile istorice din Țara Moților.

Comentarii Facebook


Știri recente