Premieră | Românii din Norvegia se vor ruga pentru prima dată într-un locaș de cult propriu

Parohia românească Sfinții Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul din Haugesund – Norvegia a reușit să achiziționeze primul lăcaș de cult propriu al românilor din această țară de la comunitatea luterană locală. După lucrările de amenajare specifice cultului ortodox, acesta va fi redat comunității.

Episcopul Macarie al Europei de Nord i-a vizitat sâmbătă pe românii ortodocși din Haugesund. După Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului parohiei, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de amenajare a lăcașului care va fi transformat într-unul specific ortodox. În acest sens, s-a început și pictarea unei catapetesme în România care va fi amplasată în noul lăcaș de închinare.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Macarie a arătat semnificația dobândirii lăcașului de cult numindu-l ‘far duhovnicesc, înălțat peste fiordurile Norvegiei, care va salva pentru veșnicie sufletele care rătăcesc pe marea acestei vieți’.

Credincioșii din Haugesund s-au putut bucura, de asemenea, de cinstirea icoanei Maicii Domnului Stăpâna Fiordurilor, adusă din biserica parohiei românești din Stavanger special pentru credincioșii prezenți la slujba de hram.

La final, ierarhul a împărțit daruri celor mici, iar adulților le-a oferit cărți de folos duhovnicesc. Seara a săvârșit în biserica parohiei românești din Stavanger Taina Sfântului Maslu, urmată de cateheză.

Duminică, 21 ianuarie 2018, Preasfințitul Macarie a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă sârbească Sfântul Vasile cel Mare din Helsingborg, Suedia, iar seara a săvârșit Vecernia în biserica parohiei românești din Copenhaga, Danemarca.

Foto Credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente