Premieră în Islanda | A fost sfinţită prima capelă ortodoxă

Prima capelă ortodoxă din Islanda a fost sfinţită miercurea trecută în Reykjavik. Lăcaşul de cult cu hramul Sf. Ier. Nicolae va deservi temporar credincioşii, întrucât pe terenul unde este amplasat va fi construită prima biserică ortodoxă din ţară în viitorul apropiat, notează orthochristian.com.

Ceremonia de sfinţire a fost oficiată de preotul paroh şi protopop Timotei Zolotusky din Islanda, ce aparţine de Patriarhia Moscovei. La eveniment au participat membri ai comunităţii ortodoxe, precum și Anton Vasilliev, ambasadorul Rusiei în Islanda.

Ambasadorul Vasiliev a apreciat contribuția întregii comunități ortodoxe din Islanda pentru aducerea la viaţă a acestui proiect şi a dat asigurări că ambasada va continua atât cooperarea cu autoritățile islandeze, cât şi implicarea în strângerea de fonduri pentru construirea bisericii ortodoxe ruseşti.

În prezent, comunitatea Parohiei Sfântul Nicolae se ridică la peste 600 de membri.

Orașul Reykjavik a alocat în 2011 teren pentru construirea primei biserici ortodoxe din Islanda și a unui centru cultural pentru compatrioții vorbitori de limbă rusă. Proiectul de design a fost finalizat, iar în prezent se derulează o campanie de strângere de fonduri.

Biserica va fi construită în centrul orașului, cu vedere la portul Reykjavik, fiind astfel vizibilă pentru cei care se apropie de oraș cu barca.

Parohia ortodoxă rusă din Reykjavik a fost vizitată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în 14 octombrie 2017. Patriarhul a fost întâmpinat de preotul paroh căruia i-a urat mult succes în continuare în misiunea asumată.

Potrivit site-ului www.orthodox.is, în Islanda există o comunitate română, cât și una sârbă, dar viitoarea biserică patronată de Sfântul Nicolae va fi în mod oficial prima biserică ortodoxă din țară.

Foto Credit: pbs.twimg.com & orthodox.is

Comentarii Facebook


Știri recente