Pregătiri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocși la Baia Mare

Peste 3500 de tineri ortodocși din țară și din străinătate se vor întâlni anul acesta la Baia Mare, la cea de-a doua ediție a Reuniunii Tinerilor Ortodocși, organizată de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și a autorităților locale. În acest an, evenimentul va avea o anvergură națională, informează „Ziarul Lumina”.

Reuniunea Tinerilor Ortodocși se va desfășura în acest an în intervalul 3-6 septembrie, iar evenimentul va fi lansat sâmbătă, 12 martie, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Proiectul Reuniunii Naționale din acest an a fost discutat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 februarie. Inițiativa a debutat anul trecut cu organizarea reuniunii la nivelul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu sprijinul Primăriei Baia Mare, anul acesta evenimentul va fi organizat la nivel național cu participarea tinerilor ortodocși care aparțin Bisericilor Ortodoxe din diaspora.

Caracter cultural-religios

Conținutul cultural al reuniunii este bogat și aduce în atenția participanților teme care privesc istoria națională a României, în special a personalității Sfântului domnitor Constantin Brâncoveanu și a jertfei martirice a acestuia și a fiilor săi. Vor fi discutate teme precum: Sfinții Brâncoveni – modele ale credinței mărturisitoare; viața tinerilor ortodocși practicanți; Tinerii – în lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locală a Maramureșului: Pintea Viteazul și curajul de a sta împotrivă; conștiința identității noastre naționale, culturale și religioase.

Programul este amplu și variat și va fi cuprins în „Caietul Reuniunii” , care va fi distribuit tuturor participanților. Activitățile se vor desfășura pe grupe de vârstă, urmând ca fiecare zi să se încheie cu reuniunea plenară a tuturor tinerilor.

În fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici unde vor susține cântările la Sfânta Liturghie, vor dezbate temele propuse în grupuri mici organizate în 12 școli și vor avea ocazia să se cunoască, să descopere locuri pline de frumusețe și farmec ale orașului Baia Mare. Tinerii din diferite asociații ortodoxe vor avea ocazia să se consulte și stabilească acțiuni comune, cu această ocazie.

Seara, între orele 20:00-21:00, tinerii prezenți la Reuniune vor rosti împreună rugăciunile de seară la Catedrala episcopală și vor asculta cuvintele încurajatoare și pline de învățături ale ierarhilor.

De la ora 21:00, pe scena din apropierea Catedralei, Reuniunea va fi întregită de bucuria cântecului românesc. Programul artistic va fi susținut în mare măsură de către tineri artiști consacrați din Maramureș și din țară, în fiecare seară între orele 21:00-23:00, într-un spațiu amenajat în zona catedralei.

Într-una din seri va fi un program artistic de muzică pop și folk, iar în alte seri va fi un program de muzică populară.

„Ca eveniment social, Reuniunea Tinerilor Ortodocși va reprezenta și un exercițiu de rezistență în fața transformărilor sociale și spirituale – negative – pe care le parcurge societatea românească în ultimii ani”, a declarat consilierul sectorului Teologic-Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, pr. Milan Bălan.

Vizitele vor avea un rol important în cadrul celor patru zile, unele dintre acestea fiind în strânsă legătură cu conținuturile conferințelor publice și ale dezbaterilor: la Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramureșul – Etnografie și Spiritualitate Românească), la Muzeul de Artă și la Muzeul de Istorie (Baia Mare – Tezaur de Artă și Istorie), la Muzeul de Mineralogie.

Prin aceste vizite va fi stimulat interesul tinerilor localnici, cât și a celor care vor veni în Baia Mare, pentru frumusețile și valorile autentice ale orașului gazdă.

Procesiunea „Bucuria de a fi creștin” va încheia această manifestare în seara de 5 septembrie, de la ora 19:00, și se va desfășura între Parcul Tineretului și Catedrala episcopală „Sfânta Treime”. La procesiune vor participa toți credincioșii din municipiul Baia Mare și din împrejurimi.

Înscrieri pentru participarea la Reuniune

Tinerii băimăreni și cei din localitățile învecinate se pot înscrie în bisericile parohiale de care aparțin sau la instituțiile de învățământ, adresându-se profesorului de religie, iar studenții se pot adresa la filialelor ASCOR.

Tinerii din județele Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj se înscriu în grupurile protopopiatelor de care aparțin, iar tinerii din țară se pot înscrie la centrele lor eparhiale. Toți participanții vor completa fișe de înscriere.

Peste 1200 de tineri la prima ediție

La prima ediție a evenimentului, care a avut loc între 22-24 august 2013, au participat peste 1200 de tineri din județele din nord-vestul Transilvaniei. Aceștia au fost prezenți la slujbe religioase, la ateliere și dezbateri, precum și la diverse manifestări artistice. La această manifestare de amploare, tinerii s-au bucurat de prezența ierarhilor, care le-au adresat cuvinte pentru suflet. Astfel, în mijlocul participanților la Reuniune s-a aflat Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului, și de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente