Pregătiri pentru hramul Mănăstirii Nicula

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula se pregătește de hram. Pelerinajul de aici, unul dintre cele mai mari din țară, adună an de an zeci de mii de credincioși din România, dar și de peste granițe. Pelerinii vin să participe la sfintele slujbe și să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

Programul slujbelor de la hramul Mănăstirii Nicula, județul Cluj, va debuta luni, 12 august, când de la ora 8:30 va fi citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și va fi oficiată, apoi, slujba Ceasurilor III și VI, urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Marți, 13 august, de la ora 15:00 va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar seara, de la ora 18:00, Ceasul IX, Vecernia și Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Miercuri, 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18:00 va fi săvârșită Vecernia cu Litie, urmată de scoaterea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și purtarea ei în procesiune și oficierea slujbei Prohodului. A doua zi, pe 15 august, când Biserica Ortodoxă va prăznui Adormirea Maicii Domnului, hramul mănăstirii de la Nicula, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Pelerinajul pe jos „La Nicula Colo-n deal”

Credincioșii din Mitropolia Clujului sunt invitați și în acest an să parcurgă pe jos traseul de la Gherla la Mănăstirea Nicula. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român din Gherla va organiza miercuri, 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul „La Nicula Colo-n deal”, aflat la a II-a ediție.

Procesiunea este organizată cu ocazia hramului mănăstirii de la Nicula, unde an de an credincioși din toată țara vin să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul va debuta la ora 14:00 de la Biserica „Sfântul Nicolae” din centrul municipiului Gherla, de unde se va porni în procesiune.

Pe parcursul traseului, așa cum este tradiția, credincioșii împreună cu preoții se vor ruga și vor intona pricesne și imne închinate Maicii Domnului. Vor participa în acest an la pelerinaj, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Timotei, Episcop al Spaniei, și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei din Spania.

Mănăstirea Nicula, atestată la 1552

Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale românești. Prima atestare documentară datează din anul 1552 și este legată de prezența unei biserici de lemn. În anul 1973 această bisericuță a ars în întregime și a fost înlocuită cu o alta, tot de lemn, datând din secolul XVII, adusă din cătunul Năsal – Fânațe.

Pe lângă mănăstire s-a dezvoltat și o școală unde învățau copiii din satele dimprejur, îndrumați de călugări. Din anul 1699, mănăstirea de la Nicula a ieșit din anonimat datorită Icoanei Maicii Domnului, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod. Această icoană, potrivit mărturiilor vremii, în anul 1681, a plâns timp de 26 de zile. De atunci credincioșii obișnuiesc să vină an de an în pelerinaj, pe jos, de hramul Mănăstirii, „Adormirea Maicii Domnului”, pe 15 august. Mănăstirea Nicula a devenit prima școală de pictură pe sticlă din țara noastră. Tradiția este păstrată și astăzi de călugări. Mănăstirea mai are o biserică veche din zid și o alta aflată în construcție.

Comentarii Facebook


Știri recente