Pregătiri pentru alegerea noilor adunări eparhiale

În perioada martie – iunie 2014 se vor alege noile adunări eparhiale din fiecare eparhie, ele urmând a desemna, din sânul lor, câte nouă membri, trei clerici și șase mireni, pentru a se alătura, pentru un mandat de patru ani, membrilor de drept ai consiliilor eparhiale. La Târgoviște și Galați, s-au desfășurat marți, 18 martie, ședințe ale consiliilor eparhiale în vederea pregătirii acestor alegeri, după cum informează Ziarul Lumina.

Ședința Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei s-a desfășurat marți, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, în Sala „Decennium” din Reședința eparhială din Târgoviște. Întrunirea de lucru a debutat cu alocuțiunea Înaltpreasfinției Sale, care a subliniat rolul alegerilor eparhiale în dinamismul vieții bisericești a eparhiei, dar și importanța organismelor deliberative și executive eparhiale pentru misiunea pastorală a Bisericii Ortodoxe. S-au discutat probleme pastoral-misionare, economico-gospodărești și administrative curente.

„De asemenea, menționăm hotărârile privind constituirea Biroului Electoral Eparhial, ratificarea circumscripțiilor electorale și a listelor cu clericii cu drept de vot, aprobarea delegaților eparhiali la cele 10 circumscripții electorale, emiterea Ordinului Circular privind alegerile eparhiale, informări cu privire la hotărârile Permanenței Consiliului eparhial, dar și alte diferite puncte aflate pe ordinea de zi”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Ședința Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului, 18 martie, membrii Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în ședință de lucru. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite în Catedrala arhiepiscopală din Galați, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În continuare, în Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a Centrului eparhial, Înaltpreasfinția Sa a susținut un curs de spiritualitate ortodoxă având ca temei și sursă duhovnicească catehezele Sfântului Chiril al Ierusalimului. Au participat preoți, studenți teologi și masteranzi.

În partea a doua a zilei a avut loc ședința Consiliului eparhial. În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a prezentat membrilor Consiliului eparhial decizia patriarhală cu privire la desfășurarea alegerilor preoțești și mirenești, pe temeiurile statutare și regulamentare ale Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, pe baza analizelor documentelor parohiale și a raportului final, membrii Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au confirmat componența noilor consilii și comitete parohiale în urma alegerilor din 12/19 ianuarie 2014, desfășurate la nivelul întregii eparhii. De asemenea, pe temeiul art. 65-66 și 91 din Regulamentul pentru alegerea, funcționarea și dizolvarea organelor deliberative și executive în parohiile, protopopiatele și eparhiile din Patriarhia Română, în cadrul acestui for eparhial au fost luate toate măsurile necesare în vederea demarării procesului electoral de alegere a noilor structuri eparhiale.

La întregul eveniment au participat părinții protoierei, însoțiți de o parte a clerului din cele două județe ale eparhiei care au dorit să mulțumească lui Dumnezeu, la ziua aniversară a chiriarhului lor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Comentarii Facebook


Știri recente