Pregătiri pentru admitere la facultățile teologice

Săptămâna viitoare începe perioada de admitere pentru locurile rămase neocupate în urma sesiunii din iulie, la studiile de licență și de master. De asemenea, începe perioada de înscriere pentru absolvenții care doresc să urmeze pregătirea academică în cadrul școlilor doctorale.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvana, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu scoate la concursul de admitere din această toamnă mai multe locuri pentru cursurile de licență și de master. Astfel, la secția Teologie Pastorală, cei interesați pot candida pe 10 locuri bugetate și pe trei locuri destinate etnicilor rromi. În cazul în care cele trei locuri destinate minorităților rrome nu se vor ocupa, acestea vor trece la locurile cu taxă pentru Teologie Pastorală. La secția Asistență Socială, Facultatea de Teologie din Sibiu scoate la concurs 20 de locuri bugetate și 15 cu taxă La cursurile de master, toate locurile disponibile sunt cu taxă. La secția Teologie Sistematică sunt disponibile 12 locuri, iar la secția Teologie Istorie sunt scoase la concurs 11 locuri. Pentru cei interesați de secția Teologie Practică, sunt puse la dispoziție șapte locuri, iar la secția Educație Creștin-Ortodoxă sunt disponibile 15 locuri.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de admitere din această toamnă este 9-12 septembrie. Candidații vor avea pe 13 septembrie examenul ce constă în mai multe probe eliminatorii. Prima dintre acestea este examenul psihologic, după care cea de aptitudini muzicale. În cele din urmă, candidaților li se vor verifica cunoștințele religioase la o probă scrisă și una orală.

Admiterea la Cluj-Napoca

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Boylai” din Cluj-Napoca organizează a doua sesiune de admitere pentru 155 de locuri rămase libere, la buget și la taxă, după sesiunea din luna iulie. Astfel, în perioada 9-11 septembrie are loc înscrierea candidaților, pe 12 septembrie are loc examenul psihologic pentru toate programele de studii și verificarea aptitudinilor muzicale pentru Teologie ortodoxă pastorală. Pe 13 septembrie se susține proba scrisă pentru specializarea Teologie ortodoxă pastorală, interviu pentru specializările Teologie ortodoxă didactică și Teologie ortodoxă-asistență socială, precum și pentru licențiați și cei de la o a doua specializare. Tot pe 13 septembrie are loc proba practică pentru specializarea Artă Sacră. La specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală sunt următoarele criterii de selecție: examen psihologic – eliminatoriu; probă de aptitudini muzicale – eliminatoriu (intonarea unui cântec religios, popular sau patriotic, la alegerea candidatului; verificarea auzului muzical și a simțului ritmic); probă scrisă la Teologie Fundamentală și Dogmatică, cu fundamentare biblică, cu o pondere de 60 la sută, media generală a examenului de bacalaureat cu o pondere de 40 la sută. La Teologie Ortodoxă Didactică și la Teologie Ortodoxă – Asistență Socială selecția se face astfel: examen psihologic – eliminatoriu; învățătura de credință ortodoxă – interviu cu o pondere de 60 la sută; media generală a examenului de bacalaureat – 40 la sută. La Artă Sacră candidații susțin o probă practică de Desen și culoare, pe lângă examenul psihologic – eliminatoriu.

Admitere la master și doctorat

De asemenea, pentru nivelul de master sunt scoase la concurs, la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Cluj-Napoca, la specializarea Doctrină și hermeneutică creștin ortodoxă 3 locuri la buget și 11 locuri la taxă, la specializarea Ortodoxie românească și viață liturgică – sunt 8 locuri la taxă, la Pastorație și duhovnicie sunt 9 locuri la taxă, iar la Artă sacră – Conservarea, restaurarea și crearea bunurilor culturale sunt șase locuri la buget și 11 locuri la taxă. La specializarea Bioetica – morală, etică și deontologie sunt scoase la concurs 6 locuri la taxă. Admiterea la master se face după următoarele criterii: nota acordată pe proiect în proporție de 60 la sută și media examenului de licență în proporție de 40 la sută.

Pentru ocuparea locurilor puse la dispoziție la doctorat, în data de 17 septembrie are loc proba de Dogmatică, în Sala „Nicolae Colan” a Facultății de Teologie Ortodoxă, iar pe 18 septembrie se va susține proba de specialitate, în aceeași sală. Școala doctorală de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran” de la Cluj-Napoca va scoate la concurs 11 locuri la buget și 12 locuri la taxă.

Comentarii Facebook


Știri recente