Predici la Înălțarea Domnului și la Rusalii

Sub egida Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un nou volum din scrierile Fericitului Augustin, cu titlul Predici la Înălțarea Domnului și la Rusalii, traducere, introducere și note de Corneliu Clop (București, 2013, 136p. – ISBN 978-973-616-299-2). Volumul este publicat în colecția „Credința ortodoxă”, sub îngrijirea Departamentului de Carte patristică al Editurilor Patriarhiei Române, după cum se arată într-un comunicat remis de Editură.

Exemplul vieții Fericitului Augustin reprezintă o mărturie vie a schimbărilor benefice majore pe care găsirea și propovăduirea lui Dumnezeu le pot produce în viața omului care rătăcește prin lume purtat de valurile feluritelor furtuni. După o lungă și anevoioasă căutare, în momentul în care ajunge să înțeleagă în profunzime creștinismul, devine un adevărat miles Christi („soldat al lui Hristos”), care, ca un veritabil homo universalis, și-a lăsat o amprentă puternică nu numai asupra gândirii teologice, filosofice etc. a contemporanilor săi, ci a reușit să cucerească cu verbul său, de-a lungul veacurilor, generații întregi, influențând în mod decisiv viața bisericească, mai ales în Occident. Pe lângă toate calitățile sale teologice și literare, a mai avut și o dorință acerbă de a-i mântui pe ceilalți, de a se implica în mod activ în viața lor, de a le arăta calea dreaptă și de a le deschide ochii orbiți de diferitele curente greșite ale vremii, spre a fi tămăduiți de lumina Soarelui Adevărat. Astfel, și-a pus în slujba propovăduirii creștinismului întregul său talent oratoric, pe care îl dobândise în urma studiului asiduu și a muncii ca profesor la catedra de retorică, urmând îndemnul psalmistului, care spune: „Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui Tău se cuvine slavă, pentru mila Ta și pentru adevărul Tău” (Psalmul 113, 9).

Din predicile sale, pe care le rostea de mai multe ori pe săptămână și uneori chiar de mai multe ori pe zi, se conturează portretul unui păstor apropiat de credincioșii săi, care este mereu lângă ei, le cunoaște problemele și încearcă să le îndrepteze greșelile. Deși nu sunt la fel de cizelate precum marile sale lucrări de teologie, deoarece nu a mai reușit să le revizuiască, nu înseamnă că sunt mai puțin importante, fiind de un real folos pentru cunoașterea episcopului Augustin – oratorul creștin care se implica, în mod activ, în viața de zi cu zi a oamenilor, oferindu-le învățături și sfaturi. Volumul de față cuprinde traducerile predicilor rostite de Fericitul Augustin la Înălțarea Domnului (partea I: 265/A-265/F) și la Rusalii (266-272/B completată), cuvântări care fac parte din colecția Predici către popor. II. Predici la sărbători.

Lectura acestor omilii este utilă atât preoților, cât și credincioșilor. Primii vor găsi în ea un model de oratorie și, totodată, un îndemn pentru a se strădui ca, urmând procedeele retorice folosite de Fericitul Augustin, să transmită, cu un impact mai mare asupra ascultătorilor, învățătura de credință. Credincioșii vor găsi în ele îndemn și un sprijin pentru cunoașterea corectă a dogmei creștine, apărată de Fericitul Augustin cu multă fervoare (e.g. înălțarea lui Hristos cu trupul etc.), precum și sfaturi practice care au rămas actuale chiar după trecerea atâtor veacuri (e.g. creștinii nu trebuie să se trufească atunci când sunt măguliți de semenii lor etc.). Astfel, episcopul Hipponei rămâne un învățător la fel de actual și pentru creștinul veacului al XXI-lea.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…