Predicarea Evangheliei trebuie însoțită de faptele iubirii milostive, spune Patriarhul Daniel

Evanghelia Duminicii a 7-a după Rusalii, în care Mântuitorul Iisus Hristos vindecă doi orbi și un mut din Capernaum, „este o Evanghelie a iubirii smerite și milostive a lui Hristos, care îndeamnă pe creștini și Biserica întreagă să arate, pe lângă predicarea Evangheliei Împărăției Cerurilor, și faptele iubirii creștine, adică ale iubirii milostive”, a spus Patriarhul Daniel duminică.

„Biserica nu trebuie doar să predice Cuvântul lui Dumnezeu, ci și să îl însoțească de fapte ale iubirii creștine față de cei bolnavi, cei săraci, de cei aflați în nevoi, în sărăcie sau în diferite lipsuri.”

„De aceea, Biserica a întemeiat spitale, unități medicale, case pentru săraci, pentru bătrâni, pentru copii orfani și case pentru călători sau pelerini. Și exemplul cel mai la îndemână este orășelul construit lângă Cezareea Capadociei de către Sfântul Vasile cel Mare, un oraș al carității, al filantropiei”, a continuat Preafericirea Sa.

„Primele instituții de filantropie sau de caritate au fost înființate de Biserică în Răsărit și apoi și Occidentul creștin a imitat aceasta.”

„Evanghelia aceasta a vindecării de boală și în același timp a eliberării omului de duhurile necurate este lumină pentru viața fiecărui creștin, dar și pentru activitățile Bisericii”, a mai spus Patriarhul României.

Părintele Patriarh Daniel a mai enumerat și alte două învățături desprinse din Evanghelia citită duminică la slujbă, și anume că, „pentru vindecarea de orice boală, este nevoie de credință din partea celui bolnav sau a celor care îngrijesc pe bolnav”, și că „cei doi orbi vindecați de Iisus devin dascăli ai recunoștinței și vestitori ai lui Iisus în societate”.

Sănătatea ca dar de la Dumnezeu

„Este important să vedem că darul sănătății, ca și darul vieții, sunt daruri de la Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul României. „Însă trebuie păzite aceste daruri, îngrijite, cultivate și sfințite, iar când le pierdem, să ne rugăm să le recăpătăm.”

„Noi nu știm cât de importantă este vederea cu ochii fizici, trupești, decât atunci când nu mai avem vederea ochilor fizici”, a avertizat Preafericirea Sa.

„Aceste lipsuri pe care le vedem la cel orb și la cel mut arată că sunt de mare importanță și necesitate toate membrele corpului, pe care Dumnezeu le-a făcut sănătoase, dar care, din diferite pricini, devin deficitare în funcționalitatea lor.”

„Trebuie să cerem ajutorul Dumnezeu, pentru că Dumnezeu, Care a făcut pe om sănătos și l-a pus în Raiul Fericirii, dorește ca noi să ne bucurăm de darurile vieții și ale sănătății și să ajutăm pe cei care nu mai au sănătate deplină să o redobândească”, a încheiat Patriarhul României.


Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente