Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul în Vicariatul Ortodox Ucrainean

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat sâmbătă, 14 iunie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Ruscova, Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației, județul Maramureș, informează „Ziarul Lumina”. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie, după care a sfințit piatra de temelie pentru o nouă biserică ce va fi ridicată în localitate.

Preasfințitul Episcop Varlaam Ploieșteanul a fost însoțit la acest eveniment de pr. Alexandru Moțoc, inspector general bisericesc, arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și arhim. Clement Haralam. „Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ne-am învrednicit să petrecem o zi istorică în Parohia Ruscova, pe care o păstoresc de 40 de ani. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică pe care o vom construi, întrucât actualul lăcaș de rugăciune, zidit între anii 1934 și 1938, este de dimensiuni reduse și nu mai corespunde necesităților credincioșilor acestei parohii. Noua biserică va purta hramurile actualei biserici, și anume: „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a declarat pr. Ioan Pițura, parohul bisericii din Ruscova și vicarul general al Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Gurie Bocicorec.

După sfințirea pietrei de temelie a noii biserici din Ruscova, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba Parastasului pentru cei ale căror oseminte au fost strămutate în curtea vechii biserici. Mutarea mormintelor a fost necesară pentru asigurarea spațiului unde se va construi viitorul lăcaș de cult. Seara, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ruscova, ctitoria părintelui Ioan Pițura. „Construcția mănăstirii a fost finalizată în anul 2009, după care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a primit statutul de mănăstire de călugări. Aceasta este prima mănăstire de călugări ucraineni din România”, a spus pr. paroh Ioan Pițura.

Duminică, 15 iunie, PS Episcop Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii din localitatea Remeți pe Tisa, comuna Remeți, județul Maramureș, și apoi Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe ierodiaconul Gurie Bocicorec și l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Daniel Holovcsuk, parohul Parohiei Remeți pe Tisa. A urmat apoi sfințirea casei parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente