Preasfințitul Timotei Prahoveanul: Dumnezeu, prin „fie”, a creat lumea, iar prin același cuvânt Fecioara a reîntemeiat-o

Preasfințitul Părinte Timotei a slujit de sărbătoarea Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală istorică din București. În cuvântul său, el a explicat înnoirea lucrată în lume prin Pururea Fecioara Maria, Născătoarea lui Dumnezeu Întrupat, Care este „singurul lucru nou de sub soare”.

„Pe lângă tristețea firească a momentelor pe care le trăim, astăzi este o zi de mare și negrăită bucurie”, a spus el, adăugând că „sărbătoarea ne îndeamnă pe toți la meditație profundă” cu privire la iubirea lui Dumnezeu, Care S-a făcut om din iubire pentru om, și cu privire la taina acestei lucrări realizate prin Fecioara Maria.

„Îngerul trimis din înaltul cerului la porunca lui Dumnezeu avea să se minuneze de curăția gândurilor Fecioarei”, a subliniat părintele episcop. Iar consimțământul pe care Fecioara l-a dat la această lucrare a reprezentat un act de reîntemeiere a lumii pe jertfa de sine și ascultarea ei.

„Dacă altădată Dumnezeu a spus: «Să fie lumină!» și, prin cuvântul «fie», a creat lumea, acum, prin acest cuvânt pe care Fecioara Maria l-a spus, a recreat lumea”. Sărbătoarea Bunei Vestiri ne îndeamnă a-i acorda o cinstire deosebită Maicii Domnului, a amintit ierarhul.

El a mai evocat întâlnirea dintre Mântuitorul și Înaintemergătorul Lui când aceștia se aflau încă în pântecele maicilor lor: Fecioara Maria, respectiv Elisabeta, ruda ei îndepărtată.

Cea din urmă s-a învrednicit și de proorocie cu harul primit prin comuniunea cu pruncul din pântecele ei, viitorul Botezător, și a devenit astfel prima care a numit-o pe Fecioară „Maica Domnului”.

„Sărbătoarea Bunei Vestiri ne cheamă pe toți, dincolo de suferință și întristare, la bucurie, pentru că Fiul lui Dumnezeu S-a făcut fiu al Fecioarei, iar venirea lui în lume era singurul lucru nou sub soare”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.

„Crucea suferințelor, pe care o simțim în aceste zile mai apăsătoare, dusă împreună cu El, prin rugăciunile Preacuratei Sale Maici, este mult mai ușoară”, a adăugat episcopul.

„De aceea, în bucuria acestei sărbători, adăugăm rugăciunile noastre către Maica Luminii, către cea care L-a purtat în brațele ei pe Fiul lui Dumnezeu, ca să nu ne părăsească, să ne poarte de grijă și să ne ducă la limanul cel liniștit prin rugăciunile și ocrotirea ei.”

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente