Preasfințitul Părinte Timotei l-a pomenit pe ctitorul uneia dintre cele mai frumoase biserici din Capitală

Preasfințitul Părinte Timotei a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Vineri – Drumul Taberei” din București. După liturghie, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat slujba Parastasului pentru Părintele Nicolae Burlan, ctitorul bisericii despre care Patriarhul Daniel spunea că este una dintre cele mai frumoase din Capitală.

„Râvna lui pentru cele sfinte, dragostea de a înălța asemenea locaș din închinare Domnului, eforturile susținute, uneori chiar supraomenești, pe care le-a împlinit rămân ca o lecție, ca o preafrumoasă pildă pentru cei care vor să înțeleagă ceva din cursul grăbit al vieții noastre”, a spus ierarhul.

Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a prezentat o carte dedicată ctitorului și intitulată Preotul Nicolae Burlan, ctitor și duhovnic – Portret din mărturii. Lucrarea este coordonată de Părintele Iustin Manta, slujitor al Bisericii „Sf. Vineri – Drumul Taberei”, și se află în curs de apariție la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

„Sunt credincioși din această parohie a căror mărturie este tulburătoare”, a afirmat ierarhul. „Cartea este un frumos omagiu pe care îl aducem unui preot special, unui preot misionar, ctitor, unui socru bun, unui buni și mai ales unui părinte duhovnicesc. Lucrarea acestui preot vorbește despre darul lui Dumnezeu revărsat asupra unor oameni.”

„Când întâlnești oameni care fac o astfel de biserică, sau chiar biserici mai mici, dar cu multă jertfă, când întâlnești oameni care stau ceasuri la rând pentru a sluji liturghia, pentru a spovedi și pentru a se ruga, înseamnă că au vocație, sau chemare, ca și Sf. Ier. Nicolae, a cărui vocație timpurie și statornică s-a vădit în viața lui”, a adăugat ierarhul.

După pomenire, Preasfințitul Părinte Timotei a binecuvântat crucea pentru mormântul ctitorului bisericii.

Părintele Nicolae Burlan a plecat la Domnul cu exact un an în urmă, de sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Între 1974 și 1996, el a slujit în satul prahovean Slon, localitatea sa natală, unde a consolidat biserica grav afectată de cutremurul din 1977.

În 1998 și-a început slujirea la Parohia „Sfânta Vineri-Drumul Taberei” din Capitală, cu ascultarea de a construi noua biserică. Piatra de sfințire a actualului sfânt locaș a fost pusă în 2002, iar târnosirea s-a făcut în 2007. A fost prima biserică din Capitală sfințită de Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh Daniel i-a acordat post mortem ordinul Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, pe care intenţiona să i-o ofere cu ocazia sfinţirii picturii bisericii monumentale „Sfânta Vineri-Drumul Taberei”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente