Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul îşi sărbătoreşte ziua de naştere

Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, îşi sărbătoreşte în 22 iulie 2018 ziua de naştere. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

PS Sofian Braşoveanul s-a născut în data de 22 iulie 1970 în satul Băcel, județul Covasna, la botez primind numele Gheorghe;

După cursurile primare şi gimnaziale, a urmat Liceul Industrial nr. 2 din Sfântu Gheorghe, secţia Filologie – Istorie (1984-1988) și Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu (1992-1996).

În 1990 a intrat ca frate în Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi călugărit cu numele Serafim (20 aprilie 1993), iar câteva zile mai târziu, hirotonit ierodiacon. În 23 aprilie 1999 a fost hirotonit ieromonah.

În perioada decembrie 1995 – iunie 1998 a fost bursier al Facultăţii de Teologie Catolică din Chur, Elveţia; acolo îşi traduce lucrarea de licenţă în limba germană şi o publică, în anul 1998, la Ed. Der Christliche Osten (Orientul creştin) din Wurzburg, cu titlul: Die orthodoxe Spiritualität der Osterzeit. Kommentar zum Pentekostarion.

Din octombrie 1999 până în aprilie 2003 a făcut studii de masterat la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotelis din Tesalonic, Grecia.

Și-a încheiat studiile cu lucrarea: Martiri, martiriu şi mărturie la Sfântul Vasile cel Mare, cursuri de doctorat, specializarea Patrologie, cu tema: Teologia preoţiei la Sfântul Ioan Gură de Aur, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

La propunerea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Serafim Joantă, în 11 mai 2002, în plenul Adunării Eparhiale a Mitropoliei pentru Europa Centrală şi de Nord, a fost ales Episcop vicar, cu schimbarea numelui din Serafim în Sofian, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi de Nord, cu titlul Braşoveanul, alegere validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 3 iulie 2002.

În 11 mai 2003 a fost hirotonit arhiereu în Catedrala din Nürnberg, Germania, de un sobor de ierarhi condus de Patriarhul Teoctist Arăpaşu.

În data de 1 decembrie 2004 şi-a stabilit reşedinţa în München, Germania, unde a început proiectul de construire a unui centru eparhial şi de unde coordonează problemele pastoral-misionare ale Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord.

Este preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Germania din 22 noiembrie 2008.

A publicat cărţi, studii şi articole de specialitate în limba germană şi în limba română: Die orthodoxe Spiritualität der Osterzeit. Kommentar zum Pentekostarion, Spiritualitatea Ortodoxă a Răsăritului. Comentariu la PenticostarDe la un gând la o ctitorie. Cum a refăcut Înalt Prea Sfinţitul Antonie Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus (2000), Martiri, martiriu şi mărturie la Sfântul Vasile cel Mare, ş.a.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook

Comentarii recente
 1. Mesaj de felicitare adresat Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul Cu Prilejul zilei de naștere

  Preasfințite Părinte Sofian Brașoveanul Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al
  Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului,

  Curgerea anilor vieții reprezintă o mărturie vie a propovăduirii unității unității credinței dreptmăritoare la baza căreia stă Cuvântul întrupat în Fecioara Maria Fiul lui Dumnezeu, ce a fost trimis în lume să ne izbăvească de cumplitul păcat al morții Preasfințite Părinte Sofian v –ați străduit să împliniți lucrarea misionară ce va fost încredințată făcându – vă tuturor toate așa cum îndeamnă Sfântul apostol Pavel. Acum când adăugați încă o filă în istoria vieții personale noi preoții din cadrul Patriarhiei Române, Mitropoliei Olteniei, Arhiepiscopie Râmnicului Protoieriile Râmnicu Vâlcea, Călimănești și Drăgășani Viorel Stoicănescu Mihai Iulian Bărboși, Petre Popa, Ion Sorinel Dițoiu și Gheorghe Anca împreună cu credincioșii vă adresăm doriri de sănătate, pace și întru toate bună sporire.

  Să ne trăiți întru mulți ani binecuvântați pomenindu-vă Bunul Dumnezeu, înaintea jertfelnicului Împărăției Sale, celei neînserate totdeauna acum și pururi și în veci.

  Dat azi duminică 22 iulie 2018,
  În Bisericile Parohiale

  Marcea, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, sat Marcea, comuna Ionești județul Vâlcea
  Câineni I, Cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Milelor Lichiei și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, comuna Câineni județul Vâlcea
  Ciorăști, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva, sat Ciorăști, comuna Șirineasa, județul Vâlcea
  Băbeni III Valea Mare, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir, orașul Băbeni, județul Vâlcea

Lasă un răspuns


Știri recente