Preasfințitul Părinte Siluan către clericii din Italia: Catehizarea credincioșilor începe cu propria catehizare!

Episcopul Siluan le-a amintit preoților români din Italia reuniți în conferință semestrială faptul că „pastorația și catehizarea credincioșilor începe cu propria catehizare, cu propria pocăință, cu propria întâlnire cu Hristos”.

„Preoția nu este un serviciu, ea este misiune și slujire, a lui Dumnezeu și a oamenilor, deopotrivă; de aceea, fiecare cleric trebuie să se raporteze, în tot ceea ce împlinește în câmp pastoral, la Cel care i-a dăruit Harul ca să lucreze sufletele credincioșilor”, a spus ierarhul.

„Preotul este chemat să împlinească, dincolo de ascultarea de ierarhul care i-a încredințat misiunea, în primul rând ascultare de Cel care L-a trimis la propovăduire, având ca sprijin, ca reper ascultarea deplină a Fiului față de Tatăl, o ascultare în care Hristos îmbrățișează de pe Cruce întreaga făptură. Toți ar trebui să cerem sfătuire duhovnicească, ca să evităm ceea ce Adam și Eva nu au făcut. Și astfel, în ascultare și în lipsa judecății aproapelui, vom dobândi mare har și bucurie de la Domnul”.

După ce s-a întâlnit la finalul lunii noiembrie cu preoții români din zona de nord a Italiei, marți, 3 decembrie, ierarhul i-a primit la reședință pe cei din zona centrală a peninsulei.

În cadrul întâlnirii, Pr. Iustin Androne de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino II, a vorbit despre „Tălmăcirea vechilor Cazanii – temelie a conștiinței de credință și neam în timpul păstoriei patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”, informează Episcopia Italiei.

Preasfințitul Părinte Siluan i-a îndemnat pe clericii din Lazio să sprijine un proiect social aflat în construcție – înființarea Casei „Sfântului Gheorghe” de la Genzano di Roma – unde va funcționa un centru de primire a persoanelor care întâmpină dificultăți în această zonă a Italiei.

La final, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei, a anunțat că la Basilica „San Paolo” din Roma vor fi duse la începutul anului viitor moaștele Sfântului Apostol Timotei. În acest context, chiar în ziua serbării Sf. Timotei, 22 ianuarie, clericii și credincioșii români vor avea ocazia să oficieze slujba Acatistului în Basilica „San Paolo”.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente