Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, în vizită pastorală la românii de pe coasta de vest a Norvegiei

În perioada 20-26 martie a.c., Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, se află într-o vizită pastorală la românii de pe coasta de vest a Norvegiei.

Sâmbătă 21 martie, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit pentru prima oară Dumnezeiasca Liturghie în nou înființata parohie ortodoxă română din orașul Bergen, cu hramul „Înălțarea Domnului” și „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva din Bergen”. S-a oficiat și Slujba pomenirii morților, iar în cadrul agapei frățești, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre Sfântul Vasile cel Mare și despre traseul pelerinajului care se va organiza de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, la Constantinopol și în Cezareea Capadociei, în acest an jubiliar al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți sfinți părinți capadocieni.

Duminică 22 martie, Preasfințitul Părinte Macarie a slujit pentru a doua oară în Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” și „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Swithun de Winchester” din orașul Stavanger, instalându-l oficial aici pe Părintele paroh Cristian-Silviu Comănescu.

Luni 23 martie, Preasfințitul Părinte Macarie i-a făcut o vizită Episcopului luteran de Stavanger, Ernst Baasland, mulțumindu-i pentru locașul de închinare oferit temporar de Biserica luterană Comunității parohiale românești din Stavanger, apoi s-a întâlnit cu câțiva militari români, aflați în misiune la baza NATO din Stavanger.

Marți 24 martie, Preasfințitul Părinte Macarie, însoțit de Domnul David Ottesen, Consulul onorific la Stavanger al Ambasadei României în Regatul Norvegiei, și de Părintele Paroh Cristian-Silviu Comănescu, a avut o întrevedere cu Doamna Primar a orașului Stavanger, Bjørg Tysdal Moe. Discuțiile au vizat demersurile începute de către parohia ortodoxă română din Stavanger în vederea concesionării unui teren pe care să se construiască o bisericuță de lemn în stil ortodox românesc. Preasfințitul Macarie a amintit și de vizita de prezentare pe care a făcut-o Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Reședința Patriarhală din București, în toamna anului trecut, Excelența Sa Oystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, când s-a stabilit și elaborarea unor proiecte de promovare a bisericilor de lemn, specifice atât nordului României, cât și Norvegiei.

Astăzi, 25 martie, de Praznicul Bunei Vestiri, Preasfințitul Părinte Macarie a slujit în Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” și „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Swithun de Winchester” din orașul Stavanger, cu prilejul sărbătoririi hramului acestei comunități.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente