Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, împreună cu preoții și credincioșii ortodocși români din Suedia, în pelerinaj la moaștele Sfintei Ana de Novgorod

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a organizat împreună cu preoții și credincioșii din parohiile românești din Suedia, un pelerinaj în Eskilstuna, la moaștele Sfintei Ana de Novgorod, păstrate în biserica ortodoxă suedeză din acest oraș, locaș de închinare ce poartă hramul acestei sfinte prințese vikinge. Părticele din moaștele Sfintei Cuvioase Ana au fost aduse din Rusia în Suedia, la sfârșitul lunii februarie a.c., fiind așezate temporar, pentru venerare, în biserica din Eskilstuna, urmând ca în viitorul apropiat să fie strămutate în Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bredared, chinovie în care viețuiesc monahi ortodocși suedezi.

Sfânta Ana, cu numele din Botez Irina (Ingegerd), a fost fiica regelui Olav al Suediei și s-a născut în jurul anului 1000. Nu avea împliniți 20 de ani când s-a căsătorit cu Iaroslav cel Înțelept, Principele Novgorodului, cu care a avut zece copii: șapte băieți și trei fete. După moartea soțului ei, a devenit monahie, primind numele de Ana. A trecut la cele veșnice la 10 februarie 1050, iar pentru sfințenia vieții ei și pentru minunile săvârșite prin ea, a fost trecută în rândul sfinților, împreună cu unul dintre fiii ei, Vladimir, ctitorul catedralei din Novgorod.

La Sfânta Liturghie arhierească de sâmbătă, alături de pelerinii români, au participat și preoții și credincioșii comunității ortodoxe suedeze din Eskilstuna, dimpreună cu un grup de pelerini ruși. După Liturghie, s-a oficiat Slujba pomenirii morților, s-a făcut o procesiune cu sfintele moaște în jurul bisericii, iar la agapa frățească s-au servit îndătinatele bucate românești de post.

Pelerinajul organizat ieri la moaștele Sfintei Cuvioase Ana de Novgorod, în Eskilstuna, se înscrie în șirul pelerinajelor organizate anul acesta de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, urmând ca în perioada 26 mai-5 iunie a.c., Preasfințitul Părinte Macarie și un grup de pelerini din eparhie, să se alăture grupului mare de pelerini al Patriarhiei Române, care-l va avea în frunte pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe urmele Sfinților Capadocieni, la Constantinopol și în Capadocia.

Tot sâmbătă, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit, împreună cu o parte dintre preoții participanți la pelerinajul din Eskilstuna, Taina Sfântului Maslu în Parohia Ortodoxă Română „Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț” din orașul Jönköping, iar astăzi, 5 aprilie 2009 a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în aceeași comunitate parohială din Suedia.

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…