Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual

Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, îşi sărbătoreşte în 18 iulie 2018 ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare.

Ierarhul s-a născut la 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, județul Vaslui (nume de botez Vlad).

Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Neamț (1990-1995) și Facultatea de Litere și Teologie din cadrul Universitații Ovidius din Constanța, la Specializarea Teologie-Istorie (1996-2000), unde a urmat și cursurile de masterat la specializarea Istorie veche-medievală (2000-2002).

În anul 2003 a fost admis la cursurile de doctorat în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, la Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu teza Mitropolia Moldovei și Sucevei: Arhiepiscopia Iașilor în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948), elaborată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu.

În ianuarie 2009 i s-a conferit titlul de doctor în teologie.

În 2001 a urmat un curs de limbă engleză organizat de către Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva la Academia Ortodoxă din Vilemov, Cehia, iar în 2005 a participat la un Stagiu de perfecționare a limbii engleze la Community of the Resurrection, Mirfield și cursurile de teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie.

În lucrarea administrativă, Preasfințitul Emilian a îndeplinit funcțiile de: Mare eclesiarh al Mănăstirii Neamț; Preot spiritual al Facultății de Teologie din Iași; Președinte al Consistoriului monahal și Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iașilor; Exarh al mânăstirilor din județul Iași.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul Lovișteanul.

Ceremonia de instalare, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut loc în data de 14 noiembrie 2009, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales prin vot secret, în şedinţa din 4 iulie 2017, pe Preasfințitul Părinte Episcop vicar Emilian Lovișteanul ca Episcop vicar pentru Arhiepiscopia Aradului cu 43 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

Ceremonia de instalare a PS Emilian Crişanul, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a avut loc în 16 iulie 2017 imediat după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Veche Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Arad.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook

Comentarii recente
 1. Mesaj de felicitare adresat Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului

  Preasfințite Părinte Emilian,

  În fiecare an Biserica Ortodoxă a statornicit a se prăsnui în 18 zile ale lunii iulie Sfântul Mucenic Emilian, cu prilejul zilei onomastice adresam Preasfinției Voastre alăturându –ne și noi, cei din Arhiepiscopia Râmnicului. Eparhie pe care cu ajutorul Domnului ați păstorit – o ca Episcop Vicar la chemarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea începând din 14 noiembrie 2009, până în 16 iulie 2017, când Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Lauran a solicitat să -i fiți ajutor și sprijin în lucrarea pe care o desfăășoară aadar, urăm Preasfinției Voastre alese urări de sănătate, bucurie, viață îndelungată și arhierie rodnică.
  Îl rugăm pe milostivul Dumnezeu pentru rugăciunile Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, să Vă dăruiască ajutorul Său sfânt în toată lucrarea cea bună, spre binele Bisericii și menținerea unități și a păcii poporului român.
  Să vă pomenească Bunul Dumnezeu întru Împărăția Sa cea neînserată și binecuvântată totdeauna acum și pururi și în vecii vecilor vă sărutăm cu smerenie dreapta fii duhovnicești și frații întru slujire preoții Gheorghe Anca, Iulian Mihai Bărboși, Viorel Stoicănescu Petre Popa și Ion Sorinel Dițoiu slujitori ai Parohiilor Marcea, Câineni I , Ciorăști și Băbeni III Valea Mare.
  Dat azi miercuri 18 iulie 2018,
  În Bisericile Parohiale

Lasă un răspuns


Știri recente