Preasfinţitul Marc Nemțeanul îşi aniversează ziua de naştere

Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, îşi aniversează ziua de naştere. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

Alric Marc Nemţeanul s-a născut în data de 11 mai 1958, la Paris, într-o familie de catolici francezi; după cursurile primare şi liceale a urmat Institutul de Urbanism – Universitatea Paris VIII (absolvit în 1980) şi, în paralel, Facultatea de Arhitectură din Paris (absolvită în anul 1981).

În anul 1980 s-a convertit la Ortodoxie, apoi a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria. În data de 6 septembrie 1992 a fost tuns în monahism; a fost hirotonit ierodiacon (9 septembrie 1992) şi ieromonah (20 august 1994), de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În anul 1995 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „AL I. Cuza” din Iaşi; în 1996 s-a întors în Franţa, slujind în Parohia Sfântul Gherman şi Sfântul Clodoald din Louveciennes; din 1997 a slujit câţiva ani la Mănăstirea Sfântul Siluan din Saint-Mars-de-Locquenay (Franţa); în aprilie 2003 i-a fost încredinţată păstorirea Parohiei Sfântul Iosif din Bordeaux (Franţa), perioadă în care a făcut parte şi din Consiliul Protoieriei Franţei.

În data de 27 octombrie 2004, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale l-a propus candidat la treapta de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în această slujire în 3 martie 2005. Hirotonia ca arhiereu a avut loc în sâmbăta Săptămânii Luminate, în Biserica Sfinţii Arhangheli din Paris (7 mai 2005).

Preasfinţia Sa a tradus din română în franceză cartea Părintelui Arhim. Ioanichie Bălan, Viaţa Părintelui Cleopa, Iaşi, 1999 (ediţia franceză, Père Ioannichié Balan, Le Père Cléopas, Ed. L’Age d’Homme, Paris, 2004).

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Lucrările Adunării Naţionale Bisericeşti | FOTO

Astăzi, 20 februarie 2019, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, au  avut loc lucrările Adunării Naţionale Bisericeşti. Înainte de începerea lucrărilor membrii Adunării Naţionale Bisericeşti au participat împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală,…