Preasfințitul Episcop Macarie: „Patriarhul Pavle, sprijinitor al comuniunii frățești în diasporă”

Astăzi, 19 noiembrie, la Belgrad, este înmormântat Patriarhul Pavle al Serbiei. La funeralii participă și Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, alături de o delegație formată din câțiva ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, gest care afirmă comuniunea de rugăciune, iubire și conlucrare frățească în marea familie a Ortodoxiei.

Noi, ortodocșii români, în aceste momente grele, exprimăm frățești condoleanțe fraților noștri întru credință la despărțirea pământească de întâistătătorul lor, rugând pe Atotputernicul Dumnezeu să-i așeze sufletul în lumina cea neînserată a împărăției Sale. Aceste condoleanțe le adresăm în mod deosebit fraților noștri ierarhi, preoți și credincioși sârbi din diasporă, cu care avem o colaborare deosebită mai ales aici, în Peninsula Scandinavă.

Încă de la începuturile slujirii mele ca preot în Anglia am fost înconjurat cu multă dragoste și căldură sufletească de preoții sârbi din comunitățile învecinate parohiei noastre românești. În felul acesta am legat o statornică prietenie, concretizată în sprijin și susținere reciprocă și în noua mea misiune de episcop. Participam frecvent unii la alții la sărbătorile hramurilor, iar această comuniune duhovnicească și ortodoxă dintre sârbii și românii din diasporă continuă și se statornicește. De curând am sărbătorit hramul unei parohii din eparhia noastră, unde preoții și credincioșii români și sârbi au trăit un nou moment de comuniune frățească.

Suntem, adesea, martorii unor atitudini frățești și de solidaritate în misiunea noastră. Am fost profund emoționat de căldura sufletească cu care Biserica Ortodoxă Sârbă, prin Preasfințitul Dositei, Episcopul sârb din Scandinavia și Marea Britanie, a găzduit ceremonia întronizării noastre din 6 iulie 2008 în frumoasa catedrală sârbă din Stockholm. În aceeași catedrală, anul acesta, în Duminica Ortodoxiei, am prăznuit împreună prin Liturghie unitatea de credință, exprimându-ne nădejdea ca această manifestare duhovnicească din capitala Suediei să fie un început al unei tradiții de slujire comună, în fiecare an de Duminica Ortodoxiei.

Buna colaborare dintre ierarhi își găsește ecou și la nivelul parohiilor. De curând, părintele Dragan, fostul diacon al Patriarhului Pavle, acum preot paroh la Jönköping, a oferit un sprijin deosebit tânărului nostru preot din parohia românească nou înființată în același oraș din Suedia.

Această mărturie frățească între sârbii și românii din diasporă a fost susținută și de statura duhovnicească a vrednicului de pomenire Patriarh Pavle și suntem încrezători că va continua în spiritul relațiilor privilegiate dintre popoarele noastre (Preasfințitul Episcop Macarie al Episcopiei Române al Europei de Nord, „Ziarul Lumina”, Joi, 19 Noiembrie 2009).

Comentarii Facebook


Știri recente