Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat astăzi, 3 iulie, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că cea dintâi chemare și preocupare a omului este Împărăția cerurilor, pentru că omul, care este creat după chipul veșnic al lui Dumnezeu, dorește o iubire veșnică și netrecătoare: „Împărăția lui Dumnezeu este comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi cu sfinții îngeri și cu toți sfinții care au împlinit în viața lor iubirea lui Dumnezeu, de aceea este bucurie, pace, dreptate în Duhul Sfânt, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel. Este pace și bucurie pentru că omul se bucură în starea de iubire. Omul se simte împăcat cu Dumnezeu, cu semenii și cu sine însuși și ajunge și la dreptate, care este dreapta viețuire, dreapta legătură a noastră cu Dumnezeu”, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Starea omului poate fi însă deturnată de dorul egoist după lucrurile materiale și trecătoare, care nu mai sunt realități transparente prin care se poate vedea iubirea lui Dumnezeu, ci devin opace pentru ‘ochiul viclean’ care le caută obsesiv. ‘Ceea ce iubește mai mult omul, la nivelul acelui lucru rămâne. Dacă iubește lucrurile trecătoare, obiecte și situații materiale, se limitează la lucrurile pe care le iubește cel mai mult, care au devenit pentru el un idol. Dacă însă omul iubește pe Dumnezeu Cel nelimitat și Cel netrecător, Cel infinit și veșnic, sufletul omului este liber pentru o comuniune veșnică și nelimitată cu Dumnezeu, de aceea Sfânta Scriptură combate idolatria ca fixare a omului asupra realităților materiale și trecătoare și ca pierdere a capacității sale de a iubi veșnic și de a crește la nesfârșit în iubirea lui Dumnezeu’, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Când Mântuitorul spune ucenicilor să nu se îngrijească de cele trebuincioase vieții biologice, nu este un îndemn la lenevire și pasivitate, ci El arată că în cele din urmă primul suport al existenței omului nu este viața biologică, ci viața duhovnicească spre care creștinul trebuie să se preocupe cel dintâi. Blocajul omului în lucrurile materiale și idolatrizarea lor reprezintă un păcat față de iubirea lui Dumnezeu, pentru că acesta dovedește iubire și atașament față de darurile primite și nesocotește pe izvorul lor, pe Dăruitorul Cel veșnic, pe Dumnezeu. ‘Când iubim lucrurile materiale mai mult ca Dumnezeu, înseamnă că iubim darurile mai mult ca pe Dăruitor, de aceea nu suntem vrednici să ne numim persoane libere și iubitoare’, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

La finalul cuvântului de învățătură, Preafericitul Patriarh Daniel i-a dăruit stavroforei Eufimia Popa, stareța Mănăstirii Țigănești, cele trei noi volume despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, apărute la Editura Basilica.

Comentarii Facebook


Știri recente