Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Comisia Europeană

Patriarhul României a participat, astăzi, 30 mai 2013, la Bruxelles, la întâlnirea anuală a liderilor religioși din Europa cu președinții Comisiei, Consiliului și Parlamentului European, precum și cu alți înalți funcționari ai UE. În acest an, discuțiile s-au axat asupra conceptului de cetățenie europeană, la 20 de ani de la introducerea acestuia, prin Tratatul de la Maastricht, și mai ales în contextul provocărilor multiple pe care climatul economic și cel social actuale le ridică la adresa viitorului proiectului european.

Întâlnirea a avut loc la sediul Comisiei Europene, în contextul Anului European al Cetățeniei Europene, sub motto-ul Punând cetățenii în inima Europei în vremuri de criză. Astfel, participanții au schimbat puncte de vedere asupra felului în care proiectul european poate fi adus mai aproape de cetățenii Uniunii. În cadrul acesteia Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a ținut un cuvânt intitulat 2013 – Anul cetățeniei europene. Criza actuală – o șansă pentru a progresa în înțelepciune.

Detalii despre discuțiile purtate a oferit pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit la deschiderea sesiunii în această dimineață și a accentuat foarte mult că este nevoie la toate nivelurile de înțelepciune și de responsabilitate pentru a promova proiectul european. Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a deschis cuvântul în această dimineață și a spus în timp ce noi căutăm să promovăm valorile europene și să scoatem Europa din criză este foarte clar că noi vorbim de o criză a încrederii și de o criză a valorilor europene”.

Patriarhul României a fost însoțit la această întâlnire de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene și de către Pr. Sorin Șelaru, Directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene.

Între participanți s-au numărat și PF Leo al Kareliei, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei, ÎPS Emanuel al Franței, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice pe lângă UE și președinte al Conferinței Bisericilor Europene, ÎPS Ieremia, Arhiepiscop ortodox de WrocÅ‚aw și Szczecin și Președinte al Consiliului Ecumenic al Poloniei.

Din partea instituțiilor europene, au luat parte la întâlnire Dl. José Manuel Barroso, Președintele Comisiei Europene, Dl. Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului Uniunii Europene, Dl. László Surján, Vice-Președinte al Parlamentului European, Dna. Viviane Redding, Vice-Președinte al Comisiei Europene și Comisar European pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, și Dl Dacian Cioloș, Comisar European pentru agricultură și dezvoltare rurală, după cum informează site-ul www.orthodoxero.eu

În cursul după amiezii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu Dl Laslo Andor, Comisar European pentru Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, cu Dl Dacian Cioloș, Comisar European pentru Agricultură și dezvoltare rurală, dar și cu Dna Androulla Vassiliou, Comisar European pentru Educație, cultură, multilingvism și tineret.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române va reveni în țară în cursul zilei de mâine.

Comentarii Facebook


Știri recente