Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit de Sf. Ilie la Biserica din ostrovul Mănăstirii Cernica

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie sâmbătă, în ziua de cinstire a Sfântului și slăvitului Proroc Ilie, în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din ostrovul Mănăstirii Cernica.

Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Biserica din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost resfințită la finalul anului trecut în urma unor ample lucrări de restaurare. La slujba de sfințire oficiată de Patriarhul României, lăcașul de cult l-a primit ca ocrotitor spiritual secundar pe Sfântul Ilie.

Așadar, în data de 20 iulie este serbat hramul de vară al lăcașului de cult.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a elogiat personalitatea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul despre care a spus că este „cel mai mare dintre proroci în ceea ce privește faptele, nu cuvântările sale”.

Biserica din ostrovul Mănăstirii Cernica

Biserica Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost zidită pe locul a alte două biserici mai vechi: prima construită din lemn pe temelie de piatră, sub numele de Grădiștea Floreștilor, iar a doua, ridicată peste cea dintâi de marele vornic Cernica Știrbei în 1606.

Actualul lăcaș de cult, sfințit în 1815, a suferit mai multe avarii în urma cutremurelor din 1838, 1940 și 1977. De aceea a fost nevoie de refacerea pridvorului, a turlelor căzute la cutremurul din 1940 și de alte lucrări de consolidare.

În perioada 2016-2018 a fost restaurată pictura existentă și a fost pictat noul pridvor. Biserica are acum o nouă catapeteasmă, sisteme noi de încălzire, sonorizare și iluminat arhitectural.

Biserica este și lăcaș de rugăciune pentru Centrul de tineret din comuna Pantelimon.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente