Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Biserica Sfântul Ilie – Titan

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit sâmbătă dimineață, 20 iulie 2013, Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul bucureștean Titan și Așezământul socio-pastoral „Sfântul Ilie” din incinta parohiei unde funcționează o cantină și două cabinete medicale. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus: „Această biserică este un simbol într-un cartier în care nu erau multe biserici și este un simbol al evlaviei, al jertfelniciei credincioșilor, dar mai ales al unor oameni de suflet care au arătat o evlavie jertfelnică. De aceea, noi considerăm că ziua de astăzi este o zi de mare binecuvântare. Când se sfințește o biserică se sfințește și obștea credincioșilor prezenți și cei care, deși nu au putut fi prezenți, au contribuit la zidirea și împodobirea acestei biserici. Așa cum s-a spus în troparul care se cântă la sfințirea unei biserici: Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre. Binecuvântarea aceasta este deosebită pentru cei care au contribuit pentru că ei vor fi numiți pururea fericiții și pururea pomeniții ctitori”.

Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor prezenți și despre viața Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul: „Sfântul Ilie este cel mai popular sfânt din Vechiul Testament. De aceea, sărbătoarea sa este însemnată în calendarul nostru cu literă roșie și pentru că el nu a murit, ci a fost înălțat la cer într-un car de foc se așteaptă venirea lui cu puțin timp înainte de a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos. El este numit înaintemergător al celei de a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Proroc Ilie este cinstit în creștinism, dar și în iudaism și în islam. Până acum este credința în poporul evreu că Ilie trebuie să vină ca înaintemergător al lui Mesia. El avea ceva asemănător în râvna sa cu Sfântul Ioan Botezătorul și de aceea Mântuitorul a spus că Sfântul Ioan Botezătorul a venit cu puterea lui Ilie, cu râvna și dragostea pentru Dumnezeu. Deci, Sfântul Proroc Ilie este împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul prototipul vieții monahale pentru că au trăit în pustie, în rugăciune, în meditație, în legătură cu Dumnezeu și au fost mari postitori”.

Pentru efortul depus la ridicarea bisericii și pentru întreaga activitate, preotul paroh a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ceilalți doi slujitori au fost hirotesiți iconom stavrofor și, respectiv, sachelar. Ctitorii și cei care au contribuit la construirea și înfrumusețarea bisericii au primit din partea Patriarhului României ordine și distincții de vrednicie, după cum informează TRINITAS TV. Cu prilejul târnosirii, biblioteca parohială s-a îmbogățit cu mai multe volume primite de la Preafericitul Părinte Daniel.

La slujbă au participat sute de credincioși bucureșteni care au avut ocazia de a trece prin Sfântul Altar.

Comentarii Facebook


Știri recente