Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit biserica din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț

Biserica din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a fost sfințită marți, 8 septembrie 2009, de un sobor de arhierei condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează cotidianul Lumina. Sfântul altar a fost târnosit în anul 1997 de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, acum binecuvântându-se ultimele lucrări de pictură la acest sfânt lăcaș.

După primirea oficială a Întâistătătorului Bisericii noastre și a celorlați ierarhi la poarta împodobită cu flori și crengi de brad a Seminarului de către soborul de preoți și diaconi, a avut loc sfințirea sfântului lăcaș ocrotit de Sfântul Ioan Românul și Sfântul Vasile cel Mare. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. Din soborul de 40 de preoți au făcut parte părinții directori de la toate seminariile din Arhiepiscopia Iașilor, părinții stareți și preoții din județul Neamț, părinții profesori ai Seminarului, precum și alți preoți din țară. Ritualul de sfințire a constat în citirea Evangheliilor, a rugăciunilor specifice, în ungerea cu Sfântul și Marele Mir și în stropirea cu Agheazmă a sfântului lăcaș. După ce soborul de ierarhi și preoți a intrat în biserică, a fost citit Hrisovul de sfințire, care a amintit de târnosirea sfântului altar în urmă cu 12 ani și despre lucrările de pictură care au avut loc până în prezent.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt în care a amintit de existența unei părticele din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, apreciind în același timp arhitectura și pictura sfântului lăcaș ce a fost sfințită. „O biserică cu o arhitectura atât de frumoasă, precum aceasta, este împodobită și astăzi binecuvântată prin pictura pe care o vedeți atât de grăitoare pentru sufletele noastre însetate și înfometate după atâtea frumuseți. Pictura grăiește oricărui suflet care încearcă să găsească pâinea vieții, să se adape de la apa cea vie”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, care a mai afirmat că Preafericitul Părinte Daniel este adânc înrădăcinat „prin dragostea pe care o are pentru Biserica «Sfântul Ioan Iacob Hozevitul»”.

Părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, și pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Tg. Neamț, au primit din partea Preafericitului Daniel Crucea Patriarhală, Clasa I, „pentru activitatea îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”. De asemenea, Părintele Patriarh a oferit o cruce de binecuvântare Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, un Liturghier, precum și alte volume de cărți și albume.

Întâistătătorul Bisericii noastre a ținut un cuvânt de învățătură în care a remarcat faptul că Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” s-a construit cu multă jertfă din partea părinților profesori și elevilor. „Cred că, la ora actuală, biserica aceasta este cea mai frumoasă biserică a unei școli de teologie din cuprinsul Patriarhiei Române. Am văzut adesea cât de mult, împreună cu pr. Ioan Mihoc, ceilalți profesori, elevii, ostenitorii și prietenii Seminarului Teologic «Veniamin Costachi» au ajutat această biserică. Am văzut tineri și profesori cu bătături în palmă lucrând la zidirea acestei biserici. Biserica aceasta este o minune a Sfântului Ioan Iacob. Aici Sfântul Ioan este iubit și așteptat acasă. În această biserică avem de a face cu un laborator al învierii sufletului din păcat prin rugăciune, dar și un laborator al formării tinerei generații”, a reliefat Patriarhul Daniel, care a mai adăugat faptul că pelerinii prezenți la acest eveniment au venit din evlavie față de Sfântul Ioan Iacob și pentru că Seminarul „Veniamin Costachi” este o școală misionară, pastorală, deschisă spre mănăstiri și parohii. Părintele profesor Ioan Mihoc și-a manifestat bucuria de a-l avea în mijlocul preoților, profesorilor, elevilor și credincioșilor pe Părintele Patriarh, după care a făcut o cronologie a etapelor de zidire a Bisericii „Sfântul Ioan Iacob”. De asemenea, pr. prof. Ioan Mihoc a amintit celor prezenți de dorința de a avea cât mai curând moaștele Sfântului Ioan Iacob în biserica construită special pentru el. „Acum, când am înconjurat biserica, am luat și moaștele Sfântului cu noi, astfel încât ctitorul să se bucure de această biserică”, a spus pr. Ioan Mihoc, care a citit apoi o listă cu odoarele de mare preț ce au aparținut Sfântului Ioan Iacob și care au fost oferite de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel bisericii din curtea Seminarului de la Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente