Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat sinaxa monahală din Arhiepiscopia Bucureștilor

Părintele Patriarh Daniel a prezidat joi sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei.

În cadrul sesiunii inaugurale, Preafericirea Sa a explicat în ce constă fiecare din cele cinci dimensiuni ale întâlnirii „care au fost întotdeauna prezente în sinaxele din Arhiepiscopia Bucureștilor”.

„Sinaxa monahală de anul acesta are cinci dimensiuni care sunt foarte importante ca ordine prioritară: liturgică, culturală, misionară, practică de consultare și cooperare, ospitalieră”.

„În primul rând dimensiunea liturgică se referă la faptul că stareții și starețele participă la Sfânta Liturghie.”

Prin acest fapt se arată „unitatea de credință, și comuniunea duhovnicească în credința ortodoxă”, a subliniat Preafericirea Sa.

Dimensiunea culturală constă în prezentarea unei teme legată de anul omagial sau comemorativ, iar cea misionară presupune evidențierea activităților liturgice, edilitare, sociale și culturale ale mănăstirilor și schiturilor.

Prin dimensiunea practică de consultare și cooperare sunt prezentate spre soluționare problemele cu care se confruntă mănăstirile , iar prin cea de-a cincea dimensiune se înțelege agapa frățească și oferirea de daruri.

Programul sinaxei a continuat cu prezentarea referatului „Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, traducători de cărți bisericești”, de ierom. Antipa Burghelea de la Mănăstirea bucureșteană Antim.

Prezentarea referatului „Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, traducători de cărți bisericești”. Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

„Comemorăm personalități importante ale culturii teologice românești, care prin ostenelile lor au contribuit la înțelepțirea credincioșilor prin cultură și la trezirea conștiinței naționale. Aceste contribuții au menținut unitatea de credință și de neam, îmbogățind și patrimoniul cultural al țării”, a spus părintele Antipa.

În continuarea evenimentului, părintele Nectarie Șofelea, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat diagrama monahală pe 2019. Au fost evidențiate lucrările din cadrul mănăstirilor precum și activitățile culturale.

Arhimandritul Nectarie Șofelea evidențiază lucrările din cadrul mănăstirilor. Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

La final, Preafericirea Sa a oferit în dar participanților mai multe DVD-uri și un set de cărți apărute recent la editurile Patriarhiei Române:

  • „Istoria răstignirii monahismului românesc” și „Patriarhul Justinian Marina – Biserica sub comunism”, documentare realizate de Trinitas TV.
  • „Mănăstiri din mediul rural”;
  • „Slujba Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe Ismail” care va fi proclamat în mod solemn ca sfânt la hramul Catedralei Patriarhale;
  • „Sfântul Vasile cel Mare – Despre monahism”;

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente