Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, 5 ani de slujire ca Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Continuitate și înnoire

La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut albumul omagial ‘Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, 5 ani de slujire ca Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Continuitate și înnoire’.

Apărut în condiții grafice de excepție, volumul publică, într-o exprimare unitară și armonioasă ilustrată cu imagini grăitoare, activitatea din ultimii cinci ani a Cancelariei eparhiale și a Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Centrul eparhial își desfășoară activitatea sub atenta coordonare a Chiriarhului, ajutat de episcopul-vicar, de vicarul administrativ eparhial și de consilierii eparhiali prin intermediul celor două organisme amintite. De asemenea, lucrarea evidențiază activitatea rodnică a celor nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, unități ce au rolul de a-l ajuta pe Chiriarh în a-și desfășura activitatea pastoral-misionară și administrativ-bisericească în teritoriu.

În Cuvântul înainte al albumului, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, apreciază că ‘toate realizările prezentate în paginile acestui volum au fost posibile datorită slujirii ‘cu timp și fără timp’ pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înțeles să și-o asume încă de la preluarea responsabilității de Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a insuflat colaboratorilor Preafericirii Sale din Mitropolia Munteniei și Dobrogei și din Arhiepiscopia Bucureștilor sentimentul strădaniei pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor Centrului eparhial și pentru continuarea și îmbunătățirea activităților specifice în direcțiile: administrativ-gospodărească, cultural-misionară și social-filantropică’. Volumul omagial evidențiază activitatea bogată din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor în perioada 2007-2012, când ‘au avut loc modificări de structură și conținut, intensificări fără precedent și diversificări ale activității desfășurate, izvorâte din necesități practice și misionare, atât la nivel central, cât și în plan local’.

Cancelaria eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor coordonează activitatea Secretariatului eparhial, a Oficiului canonico-juridic și a Corpului de inspecție bisericească, iar Administrația eparhială funcționează prin 12 sectoare, toate acestea reorganizate în ultimii cinci ani pentru a răspunde provocărilor vremurilor. Astfel, înființarea Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor este doar una dintre înnoirile realizate din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în octombrie 2007. Sectorul cultural și comunicații media desfășoară o activitate concentrată în trei direcții: editorială, pastoral și cultural-misionară și mediatică. Tot din inițiativa Preafericirii Sale, Sectorul bunuri imobile bisericești și-a început activitatea la 8 ianuarie 2008, pentru o mai bună gestionare a bunurilor aparținând parohiilor, mănăstirilor, schiturilor și a tuturor unităților bisericești. Tot în anul 2008 a fost înființat și Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru o mai bună desfășurare a activităților agricole ale eparhiei. Unităților tradiționale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor li s-a adăugat, în luna ianuarie a anului 2012, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare, pentru administrarea eficientă și responsabilă a cimitirelor din eparhie, pentru înființarea de noi cimitire, precum și pentru supravegherea activităților economice complementare.

Volumul de față este un prinos de recunoștință adus pentru tradiția continuată cu cinste și înnoirile rânduite cu înțelepciune de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în primii cinci ani de păstorire ca Arhiepiscop al Bucureștilor și Mitropolit al Munteniei și Dobrogei.

Comentarii Facebook


Știri recente