Preafericitul Anastasios Yannoulatos a primit Crucea Lambeth

Preafericitul Anastasios, Arhiepiscopul de Tirana și Durrës, Primatul Bisericii Ortodoxe din Albania, a primit ‘Crucea Lambeth’, o importantă distincție religioasă a Bisericii Anglicane, cu ocazia împlinirii a 19 ani de când a fost ales întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Albania, informează „Ziarul Lumina”.

Preafericitul Anastasios Yannoulatos a primit însemnul de la Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury, Primatul Bisericii Anglicane, în cadrul unei recepții organizate la Palatul arhiepiscopal din York, Marea Britanie.

‘În timp ce contemplăm crucea, ne gândim la versurile lui T.S. Elliot: ‘Unde ești, înțelepciune, căci te-am pierdut prin cunoaștere? Unde ești, conștiință, căci te-am rătăcit prin știință’. Despre cruce se pot spune multe informații, chiar și mai multe cugetări teologice pot exista. Dar ceea ce este cu adevărat căutat de noi este să ne apropiem și să câștigăm ‘înțelepciunea crucii’ arătată în mântuirea oamenilor, care se bazează pe neîntrerupta milă, iubire și jertfă a lui Dumnezeu’, a spus Arhiepiscopul de Canterbury. Preafericitul Anastasios a fost felicitat pentru aniversarea a 19 ani de când a fost ales Arhiepiscop primat al Bisericii Ortodoxe din Albania cu misiunea de a reorganiza această Biserică greu încercată în perioada comunistă, când aproape a dispărut. Anastasios Yannoulatos, grec la origine, și-a început cariera de misionar creștin în Africa și a ajuns să fie, în scurt timp, unul din cei mai apreciați ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice. Cu o vastă pregătire intelectuală și teologică la cele mai renumite instituții academice din Europa, Anastasios Yannoulatos a reușit să-și folosească la maximum cunoștințele teologice și grija pastorală pentru reînființarea și reorganizarea Bisericii Ortodoxe din Albania. Cu ocazia vizitei sale în Marea Britanie, Preafericitul Anastasios a susținut și o prezentare clericilor anglicani, cu tema ‘Vestirea Evangheliei în lumea modernă – renașterea unei Biserici locale’.

‘Când mă gândesc la vestirea Evangheliei, gândurile mele se îndreaptă spre Marea Moartă și Marea Galileii, care sunt diferite, dar se aseamănă prin singurul fapt că primesc apa de la râul Iordan. Marea Galileii primește apa și o oferă malurilor, irigându-le. Marea Moartă o ține numai pentru ea. În prima, viața înflorește. În a doua, nu este nici un semn de viață. Domnul Hristos nu a fost niciodată la Marea Moartă, El și-a început misiunea pe malul Mării Galileii. Noi, creștinii, avem privilegiul de a fi adăpați permanent la apele Iordanului spiritual. Noi primim mereu daruri spirituale și materiale. Dacă le ținem numai pentru noi, sigur le vom pierde. Marea Moartă este simbolul primirii darurilor, dar și al reținerii egoiste a lor. Noi trebuie să ne asemănăm îmbelșugatelor ape ale Galileii, care oferă viața. Adevărata Viață!’

Comentarii Facebook


Știri recente