Prăznuirea Sfântului Cuvios Rafail în localitatea natală – Bursucani

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Rafail, numeroși credincioși pelerini din întreaga Eparhie a Dunării de Jos participă la sărbătoarea închinată sfântului, în localitatea sa natală – Bursucani, din nordul județului Galați. Prin eforturile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, vechiul schit din cătunul Zimbru, întemeiat de către ucenicii Sfântului Rafail, a renăscut, chiar lângă zidurile vechi, recent descoperite.

După cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți din parohiile învecinate în prezența evlavioasă a numeroșilor credincioși din împrejurimi și nu numai.

La final au fost rostite rugăciuni de mulțumire și a fost săvârșită slujba parastasului.

În încheiere, cei prezenți au primit iconițe, pachete cu alimente, iar copiilor le-au fost oferite dulciuri și mici daruri de suflet.

După tradiție, pelerinii prezenți la sărbătoarea Sfântului Rafail au fost invitați la agapa frățească, pregătită de harnicele maici de la Mănăstirea Adam.

***

Acest locaș monahal, care avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost ridicat la marginea satului Bursucani, în anul 1793 de către doi călugări – ieromonahii Ioasaf și Aloman – veniți de la Mănăstirea Râșca, județul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă și Iamandi. Schitul a funcționat până la 1864 ca mănăstire de călugărițe. La secularizare, prin ordinul Ministerului de Culte, maicile, în frunte cu stareța lor, monahia Agafia Palade, au fost silite să părăsească schitul, cele mai multe dintre ele ajungând la Manăstirea Adam.

La schit au mai rămas doar câteva maici, printre care Epraxia Iamandi si Agripina Cernat. În locuința primeia dintre ele, statul hotărăște, în anul 1866, înființarea Școlii Primare din Bursucani. Celelate bunuri ale schitului au fost vândute la licitație. Astfel, biserica schitului devine biserică parohială. În ea se slujea doar în ziua hramului.

În anul 1939, ea împlinea cerințele spirituale ale credincioșilor din satul Zimbru, astăzi desființat. La cutremurul din 10 noiembrie 1940, biserica este distrusă definitiv.

La prima cinstire a Sfântului Rafail în localitatea sa natală (21 iulie 2008), când Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a slujit Sfânta Liturghie în cătunul Zimbru al satului Bursucani, pe locul vechiului schit, s-a luat hotărârea rezidirii acestui lăcaș monahal. Astfel, prin hotărârea nr. 244/2008 Arhiepiscopia Dunării de Jos reînființează Schitul Zimbru, demarând și lucrările pentru construcția lăcașului de cult, pe baza documentelor istorice existente.

Sfântului lăcaș, care a primit firește, pe lângă vechiul hram și ocrotirea Sfântului Rafail, i s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie în data de 21 iulie 2009.

În luna iunie a anului 2011, lângă noua biserică a schitului au fost descoperite ruinele vechiului lăcaș de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente