Prăznuirea Sf. Arhid. şi Mucenic Ştefan la München

Primul martir creştin, Sfântul Arhidiacon Ştefan, a fost prăznuit şi de către românii din Bavaria, chiar în capitala land-ului. Astfel, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Sofian Braşoveanul în această sfântă zi, mai mulţi preoţi şi credincioşi din München şi împrejurimi au avut bucuria de a se ruga împreună în biserica în care slujeşte Preasfinţia Sa.

Din soborul slujitor, sub protia Preasfinţitului Părinte Sofian, au făcut parte pr. Alexandru Nan, parohul Parohiei „Naşterea Domnului” din München şi protoiereu pentru Bavaria, pr. Ioan Marius Turcu, paroh la Waldkreiburg, pr. Dumitru Mureşan de la Rosenheim, pr. Constantin Bartok de la Traunreut, preoţii Ciprian Burlăcioiu şi Mihail Baku de la Centrul bisericesc din München şi ierodiaconul Ioan Popoiu de la Catedrala mitropolitană din Nürnberg. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către corul Catedralei mitropolitane de la Nürnberg.

După citirea Sf. Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Sofian a vorbit despre curajul cu care primul martir creştin l-a mărturisit pe Hristos, dar şi despre rolul slujirii diaconilor în Biserica primară şi astăzi. Între aceste slujiri, Preasfinţia Sa a amintit şi servirea diaconilor la mese, consemnată în cartea Faptele Apostolilor, explicând şi provenienţa termenului de agapă din limba greacă, ca manifestare a iubirii în „liturghia de după Liturghie”.

După Sf. Liturghie a avut loc o agapă, în cadrul căreia au fost servite bucate tradiţionale, pregătite cu multă dragoste de către credincioasele parohiei. Mai mulţi copii ai comunităţii au cântat câteva piese la pian, iar corul Catedralei mitropolitane i-a încântat pe cei prezenţi prin interpretarea mai multor colinde tradiţionale. În numele oaspeţilor prezenţi, preoţi şi credincioşi, pr. Alexandru Nan a mulţumit Preasfinţiei Sale, maicilor de la Centrul eparhial şi tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a evenimentului, amintind acel cuvânt scripturistic: „cât este de bine şi frumos să locuiască fraţii împreună”. La final, Preasfinţitul Părinte Sofian a mulţumit celor prezenţi, binecuvântându-i pe toţi şi urându-le să păşească sănătoşi şi voioşi în Noul An.

Comentarii Facebook


Știri recente