Praznicul Sfintei Treimi cinstit de bănățeni

De praznicul Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la hramul Catedralei arhiepiscopale din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la hramul Așezământului social de la Glimboca, jud. Caraș- Severin, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Nădrag, Protopopiatul Făget, informează „Ziarul Lumina”.

De Sfânta Treime, Catedrala arhiepiscopală din Arad și-a sărbătorit hramul. Evenimentul a fost încununat luni, 9 iunie, de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Încă de la orele dimineții, Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost plină de credincioși care au venit să aducă prinos de rugăciune și mulțumire Preasfintei Treimi în ziua rânduită de Biserică pentru a i se aduce în mod special cinstire. Cei prezenți s-au putut împărtăși de arhierească binecuvântare a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură. Vorbind credincioșilor pe tema „Praznicul Cincizecimii în teologhisirea martirilor brâncoveni”, chiriarhul arată cum sfinții Anului omagial s-au bucurat de o creștere creștinească aleasă, cum rezultă din cugetările și trăirea lor, despre care avem mărturii pilduitoare pentru tineretul vremii noastre, ca și pentru toți credincioșii. Nu doar scrierile lor sau garanția voievodului Constantin Brâncoveanu pentru tipărirea cărților fundamentale pentru Ortodoxia întreagă, ci și realizările artei, în special iconografia, ilustrează temeiurile adevăratei credințe.

Icoana Sfintei Treimi mai ales ne arată calea comuniunii între credincioși și a acestora cu Dumnezeu spre viața nesfârșită în darurile Duhului, a amintit chiriarhul.

Potrivit tradiției populare românești, în această zi, preoții și credincioșii din zona Aradului, și nu numai, obișnuiesc să iasă în procesiune la troițele din sat, unde rostesc rugăciuni din Rânduiala ce se face la țarini (holde), la vii și la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăți – lăcuste, gândaci etc. – și stropesc țarinile cu apă sfințită. Astfel de procesiuni au avut loc în majoritatea parohiilor din eparhia arădeană.

Așezământul social din Glimboca și-a sărbătorit hramul

Și așezământul social de la Glimboca și-a sărbătorit de Sfânta Treime hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, beneficiarii așezământului alături de familiile lor, precum și un număr mare de credincioși din Parohia Glimboca și din alte parohii de pe Valea Bistrei. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Alin Rada întru preot pe seama Parohiei Moldovița, Protopopiatul Moldova Nouă. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Beneficiarii acestui așezământ sunt bine îngrijiți, în primul rând sufletește, dar și trupește, fiind oficiate cu regularitate sfinte slujbe, vârstnicii de aici împărtășindu-se periodic și constant cu Sfintele Taine. Putem spune că în acest așezământ sunt prezente și lucrarea Mariei, dar și cea a Martei, pentru că există o armonie între cele spirituale și cele materiale. Deviza tuturor ctitorilor, a ostenitorilor, dar și a beneficiarilor așezământului de aici este „ora et labora” și de aceea toți se roagă și muncesc pentru ca acest așezământ să prospere”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Căminul de bătrâni „Sfânta Treime” din Glimboca deservește un număr de peste 40 de persoane vârstnice. Casa de bătrâni „Sfânta Treime” de la Glimboca a fost construită cu sprijinul Organizației „Crucea Roșie” din San Marino, în perioada 1999-2007.

Vizită arhierească în Parohia Nădrag, Timiș

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent luni, 9 iunie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Nădrag, Protopopiatul Făget. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la mai multe parohii și mănăstiri din eparhie, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. La slujbă au luat parte oficialități locale și numeroși localnici, precum și credincioși din localitățile învecinate. La momentul cuvenit din slujbă, cuvântul de învățătură a fost rostit de ierom. Nectarie Arvai, starețul Mănăstirii Românești. În finalul slujbei, Preasfințitul Paisie a transmis credincioșilor parohiei și pr. Daniel Ioan Iancu, parohul bisericii, binecuvântarea și dragostea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum și îndemnul de a sluji împreună cu dragoste și jertfelnicie Biserica lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente