Praznicul Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Lainici

Câteva sute de credincioși au fost prezenți astăzi, de praznicul Schimbarea la Față a Domnului, la Mânăstirea Lainici din județul Gorj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioșilor despre semnificația teologică a minunii petrecute pe Muntele Taborului, subliniind faptul că Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos și arătarea Sa în toată slava dumnezeiască celor trei Apostoli, Petru, Iacov și Ioan, trebuie să fundamenteze dorința schimbării noastre interioare, pentru a putea păși pe calea mântuirii. „Nu putem niciodată să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt decât numai în Adevăr și luminați de Lumina cea necreată a Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea este necesar să păstrăm această lumină dumnezeiască cu multă luare aminte, pentru că ea ne ajută să sporim în viața duhovnicească și să primim Împărăția Cerurilor care este Împărăția Luminii”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Praznicul Schimbarea la Față este în fapt hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Mânăstirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de către Lupu Stolojan si Constantin Cartianu. Așezământul monahal a fost târnosit de către Sfântul Calinic, pe atunci Episcopul Râmnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul Schimbarea la Față a Domnului. Cu timpul, sărbătoarea hramului s-a extins și la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creștin ortodoxe din Oltenia, ce adună mii de credincioși în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului. În zi de hram, la Schitul Locurele, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, așa cum s-a îndătinat în ultimii ani, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Mânăstirea Lainici este considerată de sute de ani liantul credincioșilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită așezării sale, la limita administrativă dintre cele două zone. Aflat într-o poiană, la o altitudine de aproape 800 de metri, Mănăstirea Lainici apare în documente pentru prima dată în anul 1780. În biserica nouă a mănăstirii, târnosită în anul 2011 de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă de la Muntele Athos, alături de care stau moaștele Sfântului Irodion, cu ziua de prăznuire la 3 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente