Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala din Timișoara

De marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt un număr impresionant de creștini au venit la Catedrala mitropolitană Sfinții Trei Ierarhi din Timișoara, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Răzvan Fibișan.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, condus de Diac. Ionuț Ardelean.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt în care s-a referit la semnificația pnevmatologică, ecleziologică și soteriologică a praznicului Pogorârii Duhului Sfânt. Totodată, Preasfinția Sa a vorbit și despre diversitatea unitară a lucrării harismatice a celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi.

Avem astăzi împlinirea făgăduinței Mântuitorului Iisus Hristos, conform căreia ne este de folos ca Hristos să meargă la Tată, pentru a ne trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul. Astăzi se împlinește și se desăvârșește bucuria praznicului Învierii Mântuitorului Hristos, bucurându-ne că Domnul, în purtarea Sa de grijă, trimite poporului Său binecredincios pe Duhul Sfânt, Cel care ne ajută în lumea aceasta să săvârșim lucrarea de mântuire a sufletelor noastre. Așadar, praznicul de astăzi ne încredințează despre faptul că suntem chemați la îndumnezeirea sufletului nostru și să trăim veșnicia în prezența și în lumina lui Hristos, a menționat Preasfințitul Părinte Paisie.

Potrivit tipicului Bisericii Ortodoxe, după Dumnezeiasca Slujbă, Preasfinția Sa a săvârșit Vecernia specială a Rusaliilor, numită și Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia a citit cele 7 rugăciuni către Tronul Preasfintei Treimi, specifice praznicului. Rugăciunile, având un conținut teologic bogat, invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind, totodată, de cele şapte daruri ale Sfântului Duh, Cel S-a pogorât peste Sfinții Apostoli la 50 de zile după Învierea lui Hristos.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

Comentarii Facebook


Știri recente