Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului sărbătorit la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, constituie an de an un binecuvântat moment de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Hodoş-Bodrog, cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din secolul XI, deoarece la această dată serbează hramul bisericii vechi, a precizat Protos. Iustin Popovici.

Bucuria vieţuitorilor acestei mănăstirii şi a pelerinilor veniţi în număr mare, a fost desăvârşită prin prezenţa şi slujirea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârşit aici, sâmbătă, 21 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, s-au înălțat rugăciuni speciale pentru toți cei bolnavi, care se află în spitale și pe patul de suferință, pentru grabnica vindecare, precum și pentru dezrădăcinarea urii și a toată răutatea și înmulțirea binelui și a dragostei dintre oameni, iar la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți și s-au înălţat rugăciuni pentru veşnica odihnă a tuturor celor care s-au stins din viață, prin moarte năprasnică, în incendiul din Capitală.

În cuvântul de învăţătură intitulat „Biserică sfinţită”, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a arătat că Maica Domnului este Biserica din care facem parte ca şi membrele unui corp al cărui Cap este Însuşi Domnul: „Ea însăşi, cum o numeşte imnografia ortodoxă, este deci Biserică sfinţită, Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ, a cărei prefigurare în Legea Veche este Templul din Ierusalim în al cărui altar a şi fost consacrată într-o zi ca cea a sărbătorii de astăzi. Apostolul zilei adânceşte simboalele acestui templu iar Sfânta Evanghelie, prin cele două surori care primesc pe Domnul în casa lor, duce cugetarea şi la cele două Testamente, Vechiul şi Noul, unul de pregătire, altul de împlinire a misiunii mântuitoare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu L-a primit pe Fiul lui Dumnezeu în lumea noastră, El rămânând cu noi în Biserică, înţelegând pe cea din cer cât şi cea de pe pământ”.

La finalul slujbei, părintele stareţ protos. Grigore Timiş, a adresat cuvântul de bun venit ierarhului arădean și a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezenţa și slujirea în această străveche mănăstire, în fiecare an la această sărbătoare, de când este arhipăstor al Aradului, şi pentru aleasa purtare de grijă faţă de întreaga obşte monahală.

Biserica mănăstirii Hodoş-Bodrog este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc, datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din secolul XIV şi în Ţările Române. Prin purtarea de grijă şi neobosita trudă a stareţului Nestor Iovan, în ultimii ani s-au executat aici ample lucrări de restaurare a picturii. Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, de către Nicodim Diaconul.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…