Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor sărbătorite la Timișoara

Mii de credincioși timișoreni au participat la Sfânta Liturghie oficiată, în ziua sărbătorii Înălţării Domnului (09 iunie 2016), la Catedrala Mitropolitană. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

La slujbă a participat și Alteța Sa Regală Principele Radu Duda, alături de cadrele militare din Brigada 18 Infanterie Banat, Batalionul 32 Mircea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Jandarmeria, Poliția Română și Administrația Națională a Penitenciarelor.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația praznicului Înălțării Domnului, precum și despre importanța cinstirii eroilor neamului.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Banatului a oficiat la Monumentul din fața Catedralei mitropolitane slujba de pomenire pentru eroii și martirii neamului căzuți, de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti. La finalul slujbei, au avut loc ceremonii militare și depuneri de coroane din partea Mitropoliei Banatului și a autorităților locale și județene. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Timișoara.

Majestatea Sa Regele Mihai și Alteța Sa Regală Principesa moștenitoare Margareta doresc ca, în fiecare an, Familia Regală să fie prezentă alături de societate în această zi cu dublă semnificație. Ziua de astăzi face parte din anul jubileului nostru de 150 de ani și este dificil de uitat că Timișoara și Banatul au jucat un rol atât de mare în toată istoria noastră, dar, în special, în această parte modernă a ei de un secol și jumătate. Familia Regală are o legătură specială cu Banatul, prin faptul că locuiește aici, prin faptul că păstrează cele mai frumoase și profunde relații cu Biserica, armata și autoritatea politică, a precizat ASR Principele Radu.

Tot în această zi, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Cimitirul eroilor din Calea Lipovei, precum şi la mai multe monumente închinate eroilor din oraş: Monumentul Eroilor sublocotenent (post mortem) Ioan Groșaru și sublocotenent Ioan Lucian Leușten, din incinta unității militare, Monumentul Eroilor români din primul şi al II- lea Război Mondial, la Monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani şi francezi, au avut loc slujbe de pomenire, urmate de ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente