Praznicul Floriilor la Caransebeș

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie la catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. La eveniment au participat numeroși credincioși, mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a hirotonit pe diaconul Mihail Sorin Lixeanu întru preot pe seama Parohiei Jitin, Protopopiatul Reșița, iar pe teologul Marius Bujdoso întru diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul catedralei „Gheorghe Dobreanu”.

În cuvântul de învățătură adresat la final, Preasfințitul Părinte Lucian a transmis credincioșilor îndemnul de a rămâne statornici în dragoste și credință: „Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este un praznic al bucuriei pentru toți dreptmăritorii creștini, pentru că noi, asemenea locuitorilor Ierusalimului, ne dorim ca Iisus Hristos să intre în inimile și sufletele noastre. Să avem însă grijă nu cumva să ne asemănăm fariseilor, cărturarilor și acelora care L-au răstignit pe Mântuitorul. De cele mai multe ori, și noi, prin atitudinea noastră schimbătoare, Îl răstignim pe Mântuitorul și adăugăm răni la rănile Lui. Trebuie să strigăm la fel ca și copiii Ierusalimului: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!”. Trebuie să rămânem statornici cu această exclamație toată săptămâna, statornici în dragoste și credința noastră, smerindu-ne pe noi înșine și apoi să ne închinăm Patimilor, Crucii și mormântului de viață făcător și să așteptăm cu nerăbdare în noaptea sfântă ca Hristos să învieze”.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante pentru Caransebeș și pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalați toți episcopii Caransebeșului, iar până la reînființarea Eparhiei a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioșii din Caransebeș. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului de pe Timiș și Sebeș. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente