Praznicul Cincizecimii în Catedrala Mitropolitană din Iași | IPS Teofan a vorbit despre vrednicia de a fi purtători ai Duhului Sfânt

Sute de credincioşi din Iaşi au sărbătorit împreună cu ierarhul lor praznicul Pogorârii Duhului Sfânt în Catedrala Mitropolitană din municipiu.

Slujba Sfintei Liturghii şi Vecernia plecării genunchilor au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul slujitor a făcut parte şi Arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, notează doxologia.ro.

În cuvântul rostit în cadrul slujbei din 4 iunie 2017, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre vrednicia de a fi purtători ai Duhului Sfânt.

Despre Sfântul Duh nu pot vorbi decât oamenii care Îl au în ei. Noi, oamenii mici întru cele ale credinței, suntem chemați să ascultăm mărturiile lor cu nădejdea că ceva din viața lor curată va prinde rădăcină și în ființa noastră lăuntrică, a spus Părintele Mitropolit.

În continuare, ierarhul a îndemnat la cercetarea învățăturilor folositoare de suflet în vederea înțelegerii tainei Sfântului Duh.

Un scurt pelerinaj prin tainele Scripturii, ale scrierilor Sfinților Părinți și ale oamenilor în Duhul Sfânt mai apropiați de vremea noastră, este necesar pentru a înțelege, atât cât poate să înțeleagă o ființă umană, ceva din taina Duhului Sfânt, a precizat IPS Teofan.

Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască prin puterea rugăciunii Sfinților Săi care au avut încă din această lume experiența plinătății Duhului Sfânt în viața lor, să nu înceteze viața noastră pe acest pământ până când, nu se va strecura și în noi o fărâmitură de har a prezenței Duhului Sfânt, pentru a dobândi Împărăția Cerurilor, a concluzionat ierarhul.

La final, după ce a fost oficiată slujba Vecerniei, credincioșii au primit simbolul limbilor de foc în care s-a pogorât Duhul Sfânt: ramuri de tei și de nuc, dimpreună cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente