Praznicul Botezului Domnului la Marea Nordului

Marți, 6 ianuarie 2015, de Praznicul Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica românească din orașul Göteborg, Suedia, după cum informează site-ul episcopiascandinavia.se.

În cadrul Liturghiei, s-a organizat o procesiune, cu prapori și icoane, în apropierea bisericii, pe țărmul Mării Nordului, unde credincioșii au fost binecuvântaţi cu Aghiasma Mare. Potrivit Tradiţiei ortodoxe, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apă, fiind ridicată de George Bumbar, unul dintre cei şase tineri care au intrat în apa mării pentru aducerea Sfintei Cruci. Fiecare dintre cei şase voluntari care au împlinit această frumoasă rânduială, de a intra „în repejunile Iordanului Scandinav”, au primit din partea Preasfințitului Macarie mai multe daruri.

Ierarhul a arătat că aruncarea şi scoaterea crucii din apă la Praznicul Botezului Domnului, semnifică intrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfinţeşte cu propriul Său trup. Apa fiind seva universului şi a tuturor elementelor cosmice, întregul univers primeşte sfinţirea, după cum arată una dintre cântările praznicului: Hristos S-a botezat, El iese din apă şi odată cu El, purifică lumea întreagă. Prin puterea credinței, a iubirii și evlaviei lor, cei care au intrat în apa mării pentru a ridica Crucea de Bobotează, simbolizează intrarea Apostolului Petru în Marea învolburată a Galileii pentru a se atinge de Hristos, Izvorul sfințirii și al bucuriei, a mai spus episcopul românilor din Europa de Nord.

În anii precedenți, Preasfințitul Episcop Macarie a participat de Praznicul Bobotezei la procesiunile de ridicare a Crucii în orașele suedeze de pe țărmul Mării Nordului, dar și în orașul norvegian Bergen la Marea Norvegiei și în Copenhaga, la Marea Baltică.

În după-amiaza sărbătorii Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vizitat în Göteborg, mai mulți enoriași foarte bolnavi, aflați în spital sau la domiciliul lor, pe care i-a binecuvântat cu Aghiasma Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente