Praznicul Botezului Domnului la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost prezent vineri, 6 ianuarie 2017, la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal cu hramul Adormirea Maicii Domnului, notează site-ul oficial al Eparhiei.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Oradiei a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei. Pentru acest praznic, obștea sfintei mănăstiri a pregătit mai multe vase cu o capacitate totală de cinci mii de litri.

În omilia sa, Preasfinţitul Sofronie a amintit principalele semnificaţii teologice ale praznicului Bobotezei, subliniind caracterul treimic al sărbătorii și faptul că Botezul Domnului în apele Iordanului prefigurează moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Această sărbătoare mare a creștinătății se mai numește și Arătarea Dumnezeiască, Teofania sau Bogoiavlenia, pentru că la Botezul în Iordan de la Ioan al Domnului nostru Iisus Hristos S-a descoperit, S-a arătat Preasfânta Treime. Atunci când Domnul Hristos a ieșit din apele Iordanului, Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul, a văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumbel coborându-Se asupra Domnului Iisus Hristos și a auzit un glas din ceruri care a zis: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit». Astfel, Tatăl, prin glasul cel din ceruri, Fiul Care S-a făcut om, ieșind din apele Iordanului, după botezul de la Ioan, și Duhul Sfânt în chip de porumbel, Treimea cea sfântă, deoființă și nedespărțită ni Se descoperă nouă, a spus Preasfinția Sa.

 La final, Preasfinția Sa i-a stropit cu apa sfințită pe credincioșii prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente